fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Polovna e-vozila rapidno gube vrijednost

Jedan od posljednjih dokaza da električni automobil još nije zaživio je tržište rabljenih vozila.

Portal specijaliziran za kupovinu i prodaju rabljenih vozila iSeeCars upravo je objavio studiju koja pokazuje da cijena rabljenih električnih vozila pada brže od rabljenih vozila s motorima unutarnjim sagorijevanjem i hibridnih vozila.

Cijene električnih vozila pale su za 30% do 40% od juna prošle godine, dok je prosječna cijena benzinskih automobila pala za samo 3% do 7% u istom razdoblju.

Premda je pad cijena rabljenih električnih vozila dramatičan, ono što je  zbunjujuće je da nema naznaka da će se vrijednosti rabljenih električnih vozila stabilizirati.

U jednom će trenutku cijene rabljenih električnih vozila morati dosegnuti dno, ali čini se da još nismo dosegnuli tu tačku, prenosi HAK revija.

Dok je prosječna cijena vozila s nultom emisijom naglo pala u manje od godinu dana, cijena automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem ostaje stabilna. Jedan od primjera koje koristi iSeeCars je vrijednost BMW-a serije 3 u usporedbi s onom rabljenog Tesla Modela 3.

U junu 2023. električni automobil je imao prosječnu cijenu višu od BMW-a za 2.635 dolara, ali u maju 2024. situacija se okrenula pa Model 3 ima prosječnu cijenu 4.806 dolara nižu od BMW-a.

Još jedan sličan primjer je onaj BMW-a X3 i Tesla Modela Y. U prosjeku je Model Y bio 4.570 dolara skuplji od X3 u januaru 2024., ali ta se razlika smanjila na samo 175 dolara u maju 2024. godine.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...