fbpx
Svijet

Poljski parlament usvojio zakon o ruskom uticaju kojeg opozicija naziva političkim lovom na vještice

Poljski zastupnici usvojili su u petak nacrt zakona o formiranju komisije za ispitivanje ruskog uticaja u zemlji, što je, kako opozicija kaže, pokušaj vlade da pokrene lov na vještice na političke protivnike u izbornoj godini, prenosi Reuters.

Vladajuća, desničarska stranka Pravo i pravda (PiS) tvrdi da je liberalna opoziciona stranka Građanska platforma (PO) dozvolila Poljskoj da postane opasno ovisna o ruskim fosilnim gorivima kada je PO bio na vlasti od 2007. do 2015. godine, postavljajući pitanje da li su članovi PO bili pod uticajem Moskve. 

PO odbacuje ovu kritiku, a ličnosti iz opozicije su nacrt zakona označile “Lex Tusk”, koristeći latinski izraz za “zakon”. Kažu da je cilj eliminacije lidera PO i bivšeg premijera Donalda Tuska sa političke scene uoči izbora zakazanih za oktobar ili novembar.

Zakon je usvojen sa 234-219 razlike, uz jednog suzdržanog zastupnika.

– Želimo da zakon o komisiji za ispitivanje ruskog uticaja stupi na snagu i da komisija može da radi – rekao je u četvrtak portparol PiS-a Rafal Bochenek. “Ako gospodin Donald Tusk ima nešto na savjesti… trebao bi se bojati.”

Ideju o formiranju komisije koja će ispitati ruski utjecaj u Poljskoj zapravo je prvi iznio Tusk 2022.

Komisija bi istražila period od 2007. do 2022. godine i imala moć da zabrani ljudima za koje se utvrdi da su djelovali pod ruskim uticajem da imaju sigurnosnu dozvolu ili da rade na pozicijama u kojima su odgovorni za javna sredstva na period od deset godina, čime bi se efektivno diskvalificirali sa javnih funkcija.

Njegove članove birao bi parlament, gdje PiS ima tijesnu većinu.

Izvor

Oznake: Svijet

Možda vas zanima