fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Poljska objavila: Više ne šaljemo oružje Ukrajini

Sukob Poljske i Ukrajine sinoć je dodatno eskalirao. Poljska više ne šalje oružje Ukrajini, rekao je poljski premijer u intervjuu za televiziju Polsat.

Ova objava uslijedila je u trenutku kada su poljsko-ukrajinski odnosi zategnuti zbog proširenja Varšavine zabrane uvoza ukrajinskog žita. Govoreći na privatnom TV kanalu, Mateusz Morawiecki rekao je da Poljska pomaže u pobjedi nad “ruskim barbarom”, ali ne može pristati na destabilizaciju poljskog tržišta uvozom ukrajinskog žita.

– Naravno da ćemo zadržati tranzit ukrajinske robe. Poljska zbog toga ne snosi nikakve troškove. Naprotiv, moglo bi se reći da mi od toga zarađujemo – dodao je.

Rekao je da mu je žao što su ukrajinski oligarsi “progurali svoje žito na poljsko tržište” bez obzira na učinke koje su imali na poljske poljoprivrednike, što je, kako je rekao, snizilo cijene i navelo vladu da uvede cjenovna jamstva i na kraju zabrani uvoz ukrajinskog žita, prenio je Index.hr.

Umjesto slanja oružja u Ukrajinu, Morawiecki je rekao da se Poljska sada “brani najmodernijim oružjem”.

– Poljska trenutno ne prebacuje oružje Ukrajini i aktivno naoružava samu sebe. Ukrajina se brani od brutalnog ruskog napada i ja razumijem tu situaciju, ali mi moramo braniti vlastitu državu – naglasio je.

Poljska je bila najznačajniji igrač u naoružavanju Ukrajine, ne samo svojom opskrbom vojnom opremom poput MiG-ova 29, već i dopuštanjem stranim partnerima da skladište i prenose oružje preko poljske granice u Ukrajinu. Dosad je Varšava Kijevu isporučila vojnu pomoć u vrijednosti većoj od tri milijarde američkih dolara.

Jučer je poljski predsjednik Andrzej Duda je poručio da bi se Ukrajina trebala sjetiti da dobiva pomoć od Poljske.

– Bilo bi dobro da Ukrajina zapamti da od nas prima pomoć i da se sjeti da smo i mi tranzitna zemlja za Ukrajinu – rekao je novinarima u New Yorku nakon obraćanja Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ranije danas ukrajinskog veleposlanika zbog komentara predsjednika Volodimira Zelenskog na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Zelenski je u obraćanju rekao da Kijev “naporno radi na očuvanju kopnenih ruta za izvoz žitarica” i da “politički teatar” oko uvoza žitarica samo pomaže Moskvi, koja je prošle godine napala Ukrajinu.

Poljska, Slovačka i Mađarska, pozivajući se na potrebu zaštite domaćih tržišta, najavile su u petak vlastita ograničenja uvoza ukrajinskog žita.

– Zamjenik ministra vanjskih poslova Pawel Jablonski prenio je snažan prosvjed poljske strane protiv jučerašnjih izjava predsjednika Zelenskog na Općoj skupštini UN-a, u kojima se navodi da su neke zemlje EU glumile solidarnost dok su neizravno podupirale Rusiju – navodi se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Jablonski je također rekao ukrajinskom ambasadoru da “vršenje pritiska na Poljsku u multilateralnim forumima ili podnošenje tužbi međunarodnim sudovima nisu prikladne metode rješavanja sporova između zemalja”.

Glasnogovornik Svjetske trgovinske organizacije potvrdio je u utorak da je Ukrajina poduzela prvi korak u trgovinskom sporu podnošenjem tužbe svjetskom trgovinskom tijelu. Nije imenovao zemlje, iako je Kijev ranije rekao da se tužba odnosi na Poljsku, Slovačku i Mađarsku.

Također u utorak Ukrajina je rekla da će uvesti uzvratne mjere ograničenja uvoza određene robe iz Poljske i Mađarske ako ne ukinu svoje jednostrane zabrane. Poljski premijer Mateusz Morawiecki odgovorio je da bi Varšava mogla zabraniti uvoz više ukrajinskih prehrambenih proizvoda bude li Kijev zaoštrio spor.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Sport

Fudbalski klub Sarajevo putem društvenih mreža predstavio je novu domaću garnituru dresova njemačkog proizovđača Adidas u kojoj će nastupati igrači kluba sa Koševa u...