fbpx
Biznis

Poljoprivrednici traktorima blokirali granični prelaz u Orašju

Poljoprivrednici iz Posavine, uz podršku kolega iz drugih dijelova bh. entiteta Federacije Bosne i Hercegovine, formirali su kolonu od nekoliko desetina traktora kojima su blokirali dionicu puta Orašje – Tuzla, kako bi izrazili nezadovoljstvo trenutnim statusom u ovom privrednom sektoru, javlja Anadolu.

Poljoprivrednici su na ovaj način od 10 sati blokirali i granični prelaz Orašje – Županja, između BiH i Hrvatske. Na sporednoj cesti je omogućen prolaz samo hitnim slučajevima.

Predstavnik Udruženja poljoprivrednika Orašje Perica Marošević izjavio je da je protest samo prvi potez upozorenja, dodajući da se žele izboriti za boljitak i opstanak poljoprivrednih proizvođača.

Istakao je da bi volio da uopšte ne dođe do blokade, ali da su spremni i na višednevne proteste.

Neki od zahtjeva poljoprivrednika su isplata obećane pomoći za proizvedenu pšenicu 2022/2023. godine, isplata naknada za eutanazirane svinje, isplata dospjelih poticaja, kao i hitan sastanak s entitetskim ministrom poljoprivrede povodom pitanja kako ući u jesenju sjetvu.

Popis zahtjeva je spreman za slanje na adresu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Iz Bosanskohercegovačko automoto kluba (BiHAMK) su objavili da su alternativni putni pravci za vrijeme obustave magistralni put Lončari – Brčko – Gunja ili regionalni put Lončari – Obudovac- Bosanski Šamac.

 

Izvor

Oznake: Biznis, Ekonomija, Privreda

Možda vas zanima