Povežite se sa nama

Vijesti

Političke igre oko MMF kredita. Zašto Miličević nije zatražila sav novac za FBiH

Objavljeno

-

Na računu Ministarstva finansija i trezora BiH u Centralnoj banci BiH od 22. aprila stoji 648 miliona KM kredita MMF-a, koji su bh. vlasti tražile po hitnom postupku, a već nekoliko dana nakon toga nisu se mogli dogovoriti kako ih rasporediti, iako je to jasno prema Pismu namjere MMF-u.

Preciznije, problem je u Federaciji BiH, odnosno u zahtjevu HDZ-a da Vijeće ministara BiH odredi raspodjelu prema kantonima, dok SDA, odnosno ministri iz reda bošnjačkog naroda smatraju da to treba uraditi Parlament FBiH.

Gordijev čvor i upiti bez odgovora

Već danima traju prepucavanja da li Centralna banka BiH može prebaciti novac entitetima i Distriktu Brčko (61,5 % FBiH, 37,5 % RS  i 1 % Distriktu Brčko).

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, u četvrtak je nakon sjednice, na kojoj ponovo nije došlo do dogovora, izjavio je medijima da „Centralna banka BiH ima sve potrebno da isplati sredstva“.

Međutim, iz Centralne banke je rečeno da oni imaju promisornu notu ministra finansija Vjekoslava Bevande, ali da nedostaje posebna odluka Vijeća ministara o raspodjeli novca, što je samo Vijeće ministara propisalo Odlukom 23. aprila, koja je objavljena u Službenim novinama. Prema tome, Tegeltija nije upravu jer govori protiv odluke koje je donijelo Vijeće ministar.

Pokušavajući da raspetljamo Gordijev čvor, Raport je poslao upite predsjedavajućem Tegeltiji, ministru Bevandi, ali i federalnoj ministrici finansija Jelki Miličević. Pitali smo ih da li je Centralnoj banci dostavljena posebna Odluka o raspodjeli sredstava MMF-a, shodno Pismu namjere, te da li banka može bez nje raspodijeliti novac sa računa Ministarstva trezora i finansija BiH. Do trenutka objave teksta, nijedan odgovor nismo dobili.

Prema saznanjima Raporta, ministrica Miličević nije zatražila od Centralne banke BiH povlačenje svih sredstava namijenjenih Federaciji BiH!

Sva sreća da imamo grace period

Prema informacijama Raporta,  ovakav potez Miličević novi je pokušaj da se u raspodjeli zacementira st atus kantona kojima navodno pripada 50 posto novca.

Ministri iz reda bošnjačkog naroda protivili su se odluci da državni nivo odlučuje o raspodjeli novca kantonima. Ovo bi bilo prvi put da se donese jedna takva odluka u kojoj svi građani Federacije BiH vraćaju novac, bez obzira na to koliko je dobio kanton u kojem žive. HDZ zna zašto na tome insistira jer je poznato da bi u kantonima u kojima oni vladaju novac direktno otišao u kontrolirane institucije.

Ne treba zaboraviti da su stranačke pripreme za općinske izbore, iako još nema zvanične odluke da li će biti održani, uveliko u toku.

Sva sreća da imamo grace period, inače bismo plaćali kamate za kredit koji nije aktivan za namjere zbog kojih je podignut. Ko zna, kako stvari sada stoje, možda ih budemo i plaćali.

Oglašavanje

Vijesti

Američka ambasada u BiH oglasila se povodom prijetnji tužiteljima

Objavljeno

-

Od

Nakon što su u javnost iznesene informacije da je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić sinoć dobila prijetnje po život, te da su narušeni njena i sigurnost njene porodice, na Twitteru se oglasila i ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

“Borba protiv korupcije od vitalnog je značaja za građane i budućnost Bosne i Hercegovine. Policija i tužitelji odgovorni su da djeluju profesionalno, bez političkog utjecaja, i u skladu sa zakonom istražuju navode o korupciji.

Istovremeno, neprihvatljive su prijetnje i pritisci na policiju i tužioce – stoji u objavi Ambasade SAD u BiH. 

 

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Vijesti

Premijer Tulumović sa delegacijom OSCE-a

Objavljeno

-

Od

Na susretu sa premijerom Tuzlanskog kantona Denijalom Tulumovićem, šef ureda OSCE-a u Tuzli Damir Gnjidić u ponedjeljak je pohvalio Tuzlanski kanton u pogledu odgovora na izazove koje je donijela pandemija korona virusa.

„Tuzlanski kanton je uradio posao na najbolji mogući način, ponudio je izuzetno kvalitetan odgovor kako u pogledu medicinskog, tako i u pogledu humanog aspekta smještaja osoba za koje su bile izrečene mjere izolacije i karantena. Također, prema dostupnim informacijama, sve aktivnosti su vođene na ozbiljan, odgovoran i transparentan način“, kazao je ovom prilikom Gnjidić.

Premijer Tulumović se zahvalio na ovim ocjenama, dodavši da su tokom cijelog kriznog perioda Vlada i sve ostale institucije i tijela ulagali značajne dodatne napore kako bi se postigli ostvareni rezultati.

Imajući u vidu da se stanje u pogledu pandemije polako stišava, te da sve izraženiji ponovno postaje problem ilegalnim migranata koji prolaze kroz Tuzlu i Tuzlanski kanton, tokom današnjeg sastanka razgovaralo se i o ovoj tematici.

Premijer Tulumović se složio da ova pojava ponovno dobiva na svom obimu i značaju, te je najavio da će u narednom periodu Vlada u saradnji sa Gradom Tuzla i Ministarstvom sigurnosti BiH koordinirati zajedničke aktivnosti, a sve s ciljem da odgovor na ovu pojavu bude što efikasniji.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije