Connect with us

Svijet

Policajac koji je ubio Georgea Floyda osuđen na 22 godine i šest mjeseci zatvora

Objavljeno

na

Bivši policajac Derek Chauvin osuđen je u Minneapolisu na 22 godine i šest mjeseci zatvora zbog ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda 25. maja 2020. godine. To ubistvo izazvalo je val nezadovoljstva u SAD-u i širom svijeta, a protesti za prava Afroamerikanaca iznjedrili su pokret “Black Lives Matter”.

Derek Chauvin, već ranije – u aprilu ove godine, odlukom suda u Minnsoti proglašen je krivim po sve tri tačke optužnice za ubistvo, a danas mu je određena kazna.

Chauvin je proglašen krivim za nenamjerno ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena.

George Floyd
George Floyd

Tokom procesa, Tužilaštvo se u svom izlaganju fokusiralo na snimku snimljenu kamerom na tijelu policajca kako bi pokušali dokazati da je Chauvin bio svjestan publike koja ga gleda dok je koljeno držao na Floydovu vratu, ali je nastavio raditi ono što je naumio kako bi dokazao svoj autoritet, zadovoljio svoj ego i ponos.

Chauvin je držao koljeno na Floydovom vratu devet minuta i 29 sekundi. Koljenom je pritiskao vrat još tri minute i 27 sekundi nakon što je Floyd izdahnuo.

Snimak izazvao gnjev javnosti
Snimak izazvao gnjev javnosti

Nakon što je Chauvinu kolega policajac rekao da Floyd nema pulsa, koljeno je ostalo na vratu još dvije minute i 44 sekunde.George Floyd je 27 puta rekao da ne može disati i preklinjao policajca da ga ne ubije.

Prije današnjeg izricanja presude obratili su se tužitelj, Chauvinov advokat, ali i članovi porodica ubijeg Floyda te okrivljenog.

Na ročištu je puštena i izjava djevojčice Gianne, sedmogodišnje kćerke ubijenog.

“Stalno pitam za njega”, rekla je djevojčica.

Georgeova kćerka Gianna
Georgeova kćerka Gianna

Neko na snimku pitao je Giannu šta će reći ocu ako ga bude mogla ponovo vidjeti.

“Bilo bi da mi nedostaješ i da te volim”, rekla je.

Brat Georgea Floyda Philonise Floyd pozvao je sud da Dereka Chauvina osudi na najvišu moguću kaznu jer “svaki dan moli za zadovoljenje pravde”, piše CNN.

“Morao sam presjediti svaki dan suđenja Dereku Chauvinu i gledati video snimak Georgea kako umire satima, uvijek iznova. Cijelu godinu morao sam proživljavati kako je George mučen do smrti…”, kazao je njegov brat.

I Terrence Floyd, mlađi brat Georgea Floyda, zatražio je od suda maksimalnu kaznu za ubicu svog brata.

“U ime mene i moje porodice tražimo maksimalnu kaznu”, rekao je, dok mu se glas tresao.

Carolyn Pawlenty, majka Dereka Chauvina, rekla je da je njen sin “dobar čovjek” i neko ko “uvijek posvetio svoj život i vrijeme policijskoj upravi”.

“Čak i u slobodne dane zvao bi da vidi treba li im pomoć”, rekla je ona.

Obraćanje Carolyn Pawlenty
Obraćanje Carolyn Pawlenty

“Identitet mog sina također je sveden na to kao rasist. Želim da ovaj sud zna da nijedna od ovih stvari nije istina i da je moj sin dobar čovjek”, navela je majka Dereka Chauvina.

Oglašavanje

Regija

Vulin: Za rat je dovoljna jedna budala

Objavljeno

na

Od

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin gostujući na TV Prva rekao je da helikopteri “imaju pravo da nadlijeću gdje god žele iznad teritorije Srbije”. Dodao je kako je za mir potrebno bar dvoje, a za rat je dovoljno da imate jednu budalu. “Bojim se da mi tu budalu imamo sa druge strane”, zaključio je Vulin.

On je rekao da imamo razlog da građani Srbije budu zabrinuti.

“Ljudi koji vode Prištinu su velike kukavice, a od njih možete sve da očekujete”, kazao je Vulin.

Dodao je da Srbija zna šta hoće i da vrlo jasno zna šta neće.

“Vidjeli su da su Srbi jedinstveni, oni ne znaju šta da rade, nasilje ne može da prođe. Srbi na Kosovu nisu sami, sada mora da se pregovara”, poručio je Aleksandar Vulin.

Prvi čovjek srbijanske policije je ocijenio kako Priština mora da povuče sljedeći korak.

“Ja se pitam šta je alternativa EU, o tome treba da razmišljamo. Oni su očigledno pokazali da od njih nema ništa, njihov potpis ne vrijedi ništa. Ovdje se postavlja pitanje da li EU ima bilo kakav kredibilitet da nastavi sa razgovorima, da li može da bude pokrovitelj naših razgovora, ako se njen potpis ne poštuje. Nisam siguran ko koga ovdje ne poštuje. Da li Kurti EU, ili EU samu sebe, nisam siguran”, kazao je Aleksandar Vulin, javlja B92.

Rekao je da ga zanima Briselski sporazum.

“Zanima me Briselski sporazum, želim da nam se kaže da li Briselski sporazum ne postoji, a ako ne postoji, onda mnoge druge stvari ne postoje”, zaključio je Vulin.

Na kraju je naveo kako je Vučić jasno rekao EU “imate mjesec dana, smislite da li postoji ili ne”.

 

N1

Nastavite čitati

Regija

Borbeni avioni Vojske Srbije nadlijetali granični prijelaz Jarinje

Objavljeno

na

Od

Dva borbena aviona Vojske Srbije u dva navrata nadlijetala su oko podneva granični prijelaz sa Kosovom Јarinje, javlja RTS. Pojavljivanje aviona izmamilo je aplauze okupljenih koji su uzvikivali “Srbija, Srbija”.

Srbi sa sjevera Kosova već šesti dan protestiraju na prijelazima Jarinje i Brnjak koji su blokirani.

Podsjetimo, Vlada Kosova je u ponedjeljak uvela mjeru reciprociteta, ne dozvoljavajući promet vozila sa srbijanskim tablicama. Vozači s ovim registarskim tablicama na ulazu u Kosovo moraju uzeti privremene registarske tablice, kao što su građani Kosova s registarskim oznakama RKS dužni da ih promijene pri ulasku u Srbiju.

Osim toga, tablice sa sjevera Kosova (KS) više nisu legalne, i jedine važeće tablice su one s oznakom RKS (Republika Kosovo). U novom razvoju događaja, kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja saopštio je danas da su nepoznate osobe zapalile prethodne noći Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku, a da je ujedno izvršen napad i u Centru za civilnu registraciju u Zvečanu.

KoSSev portal izvijestio je ovog jutra o požaru koji se dogodio u zgradi opštine Zubin Potok. Kako su potvrdili iz vatrogasne stanice u ovoj opštini, u požaru su izgorile dvije kancelarije, a tek treba da se utvrdi uzrok požara.

Svećlja je kazao da je sinoć u Zubinom Potoku izvršeno krivično djelo sa terorističkim elementima.

 

Klix

Nastavite čitati
Oglašavanje
Oglašavanje

Najčitanije