fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Biznis

Podrška razvoju poduzetništva za 176 korisnika iz BPK-a

Ministarstvo privrede Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde okončalo je potpisivanje ugovora sa korisnicima koji su ostvarili pravo na novčana sredstva po Programu podrške razvoju poduzetništva i obrta na području kantona za 2021. godinu.

Resorni ministar Haris Salković pojasnio je da su korisnici odabrani putem javnog poziva, a potpisivanju ugovora pristupilo se nakon odluke Vlade BPK Goražde o odobravanju prijedloga projekata koji će se sufinansirati po ovom programu.

“Za realizaciju programa u budžetu Ministarstva za privredu BPK Goražde predviđena su finansijska sredstva u iznosu od 150.000 KM. Na javni poziv pristigle su 204 aplikacije, a nakon administrativne provjere 176 aplikacija ispunilo je formalno-pravne uslove za sufinansiranje projekata”, pojasnio je Salković.

Napomenuo je da su svi aplikanti koji su ispunili uslove javnog poziva, a koji su nakon odabira komisije osvojili više od sedamdeset bodova, podržani s određenim finansijskim sredstvima i nisu stavljeni na listu čekanja.

“Podrška razvoju poduzetnišva i obrta od strane Vlade i resornog ministarstva neće izostati ni u 2022. što dokazuje činjenica da su u budžetu za ove namjene planirana sredstva u iznosu od 100.000 KM. Nastojat ćemo da kroz odredbe Programa podrške razvoju poduzetništva i obrta za 2022. osiguramo da jedan od glavnih njegovih ciljeva bude razvojna komponenta. Na taj način želimo da stimulišemo obrtnike i poduzetnike na povećanje broja zaposlenih radnika te eventualno otvaranje novih obrta, a sve s ciljem otvaranja novih radnih mjesta na prostoru BPK Goražde”, kazao je ministar Salković.

Izvor

Možda vam se sviđa

BiH

U posljednjih nekoliko mjeseci cijene osnovnih životnih namirnica u BiH “divljaju”. Brojni ekonomski analitičari to usko vežu uz rat koji bjesni u Ukrajini, odnosno agresiju...

Zanimljivosti

Pevačica Marija Šerifović ne govori u javnosti o svom privatnom životu kao nekada, pa nikad tačno ne možemo znali da li je u ljubavi...

BiH

BH. heroina nana Fata Orlović ovih dana se priprema da obavi petu islamsku dužnost – hadž, a sa njom bi trebala ići kćerka Zlatka...

Zanimljivosti

Saša Vidić je čovek bez dlake na jeziku. On uvijek kaže šta misli, a kad mu se neko ne sviđa, ne bira riječi. Modni...