fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Podrška evropskom putu BIH: Sastanak članova Političkog i sigurnosnog odbora Vijeća Evropske unije

U ponedjeljak (08.07.2024) je održan sastanak Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) sa članovima Političkog i sigurnosnog odbora Vijeća Evropske unije (PSC) koji se nalaze u službenoj radnoj posjeti našoj zemlji, informisao je javnost Kemal Ademović, dopredsjedavajući Doma naroda PS BIH.

“Izrazili smo zahvalnost zemljama Evropske unije na podršci koja je rezultirala odobrenjem Evropskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora između Bosne i Hercegovine i EU. Međutim, za dalje korake na tom putu potreban je, kako je zajednički ocijenjeno, jači angažman institucija vlasti Bosne i Hercegovine. Istaknuli smo uvjerenje da predstoji period jačeg rada što bi značilo i izlazak iz perioda zastoja koji je nastupio nakon odobrenja pregovora. Ocijenjeno je da bi već skoro usvajanje Budžeta koji je prošao proceduru u Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH moglo biti snažan poticaj daljim proevropskim aktivnostima.” – naveo je Ademović.

Naša zemlja, istaknuto je na sastanku, treba što prije uspostaviti adekvatne pregovaračke strukture i pripremiti se za proces screeninga – analitičkog pregleda i ocjenjivanja usklađenosti zakonodavstva države s pravnom stečevinom EU.
Članovi delegacije PSC-a izrazili su očekivanje da će se činiti napori da predstojeći lokalni izbori budu provedeni u skladu sa evropskim standardima.

Predstavnici Političkog i sigurnosnog odbora Vijeća Evropske unije naglasili su  punu podršku teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH te njenom evropskom putu.
Izrazili su nadu da će institucije Bosne i Hercegovine uspješno odgovoriti zadacima koji se pred njima nalaze, usvojiti preostale važne zakone iz EU paketa, te iskoristiti povoljan trenutak i činjenicu da je politika proširenja i dalje među prioritetima EU.

(VaseVijesti)

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Vijesti

Jedan od učesnika Marša mira danas je preminuo na lokalitetu Buljima, saznaje Klix.ba. Učesnici Marša mira koračaju prema Potočarima, a nažalost ovogodišnji pohod je...

Biznis

Ljeto je stiglo, a s njim i dugo očekivani godišnji odmori. Prije nego što krenete na more i uživate u ljetnim radostima, pobrinite se...

Biznis

Azijsko-pacifička tržišta bila su u porastu u utorak, nakon S&P 500 a Nasdaq Composite zatvorio je na rekordno visokim nivoima tokom noći, s japanskim...