fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Pod mentorstvom profesorice Suvade Alić učenici MSŠ Kalesija četiri godine finalisti Ekonomske olimpijade:”Tokom trajanja takmičenja imali su priliku da stiču dragocjena znanja” – NEON Televizija

Ekonomska olimpijada je takmičenje iz oblasti ekonomije i finansija namijenjena učenicima srednjih škola u dobi   od 14 do 20 godina. Originalno je pokrenuta u Češkoj Republici od strane Instituta za ekonomski  razvoj (Institut ekonomického vzdělávání – INEV), danas se održava u nekoliko zemalja a među njima je i Bosna i Hercegovina. U Bosni i Hercegovini takmičenje je prvi put održano u 2021. godini u organizaciji Liberalnog foruma BiH kao nosioca licence za provođenje ovog takmičenja u našoj državi. Kroz bh. izdanje Ekonomske olimpijade do sada je prošlo preko 2.000 srednjoškolaca iz 67 srednjih škola.

Ovom uspješnom projektu, 2023. godine pridružuju se i Univerzitet u Sarajevu – Ekonomski fakultet kao partner i suorganizator kroz aktivan angažman profesora kao predavača, s ciljem doprinosa širenju
ekonomskog i finansijskog znanja BiH kao ključnog faktora za razvoj i napredak društva u cjelini.

Međunarodna Ekonomska olimpijada potpisinica je Memoranduma o sporazumijevanju (MOU) s Međunarodnom olimpijskom akademijom od 2023. godine.

Ekonomska olimpijada pomaže da se unaprijede važne i korisne vještine mladih ljudi širom Bosne i Hercegovine.  Kroz seriju predavanja u tri kruga takmičenja, učesnici takmičenja stiču kvalitetne osnove iz oblasti ekonomije i finansija, kao i vještine potrebne za odgovorno upravljanje novcem i donošenjem svakodnevnih finansijskih odluka. Ekonomska olimpijada je takmičenje koje ima za cilj da edukuje i zbližava mlade i energične ljude Takmičenje se sastoji od dva državna kruga – Školskog(Općeg), Finalnog i Međunarodnog kruga.

Učesnici ekonomske olimpijade su i učenici MSŠ Kalesija pod mentorstvom profesorice Suvade Alić.

Za Školski  krug takmičenja, takmičari su  mjesec dana prije samog takmičenja,  dobili preporučeni materijal i pohađali online predavanja profesora iz oblasti ekonomije i finansija i jednomjesečnu edukaciju koju organizuju sa koordinatorima svoje škole. Pripreme su bile dugotrajne, prolazili smo kroz sve etape takmičenja te objašnjavali pojedine pojmove s kojima se učenici nisu susreli. Strategija je bila radi onako kako ti smatraš da je ispravno. Smatram da je znanje ključno, a to je i  znanje koje su dobili  i kroz  godine obrazovanja u ekonomskoj školi. Ekonomska olimpijada je izuzetno značajna za srednjoškolce jer im pruža mogućnost učenja uz najbolje stručnjake predavače. U utorak, 26.03.2024. godine se održalo pripremno predavanje na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a učenici koji su van Sarajeva mogu da prate putem online platforme. Učenici su imali priliku slušati predavanja vrhunskih stručnjaka iz oblasti ekonomije: prof. dr. Aziz Šunje, doc. dr. Adnan Muminović i prof. dr. Hatidža Jahić.
 Za ovo takmičenje učenici su se pripremali i  uz pomoć  literature “Principals of economics” (N. Mankiw Gregory). Za učenike, Mješovite srednje škole Kalesija 7. maja 2024. godine održana je Ekonomska olimpijada – takmičenje iz oblasti finansija i ekonomije. Na ovom takmičenju prijavio je i učestvovao 21 učenik iz naše škole. Učenici koji su se takmičili su učenici prvog, drugog, trećeg  i četvrtog razreda ekonomske struke i jedan učenik  trećeg razreda medicinske struke. Nakon intenzivnih kvalifikacija u školskom krugu takmičenja na kojem je učešće uzelo preko 530 takmičara iz 58 srednjih škola širom Bosne i Hercegovine, njih 30 je ostvarilo najbolji plasman i time osiguralo sebi mogućnost takmičenja u finalnom krugu ovogodišnje Ekonomske olimpijade. Prvi krug takmičenja je uspješno završen. Četiri učenice naše škole su uspješno završili školski krug takmičenja.

 Najbolje rezultate su ostvarili slijedeći učenici:

  • Adina Barčić (23/25)  – 92 bodova;
  • Husejnović Alma (22/25) – 88 bodova
  • Kalajdžić Ajla (20/25) – 80 bodova
  • Mehmedović Melda (17) – 68 bodova.

U finale Ekonomske olimpijade plasirale su se dvije učenice: Adina Barčić i Alma Husejnović.Iako nije ostvaren plasman među prva tri mjesta, predstavlja izuzetan uspjeh za sve nas. ” napisala je profesorica Suvada Alić.

Profesorica Alić dodaje da plasman učenica u finale Ekonomske olimpijade nije slučajno. Naime, učenici Mješovite srednje škole Kalesija već četvrti put se plasiraju na finale ekonomske olimpijade što predstavlja izvanredan uspjeh.

  • Plasman u finale prve Ekonomske olimpijade 2021. godine,  i osvojeno drugo mjesto ostvario je Adin Glogić, tada učenik trećeg razreda ekonomske tehničke škole.
    • Adin Glogić je učestvovao i na međunarodnom takmičenju Ekonomska olimpijada. Plasman u finale druge Ekonomske olimpijade 2022. godine  i osvojeno 8 mjesto ostvario je Adin Glogić,tada učenik četvrtog razreda ekonomske tehničke škole. Plasman u finale treće Ekonomske olimpijade 2023. godine  i osvojeno 17. mjesto ostvarila je Amina Omerović, učenica četvrtog razreda ekonomske tehničke škole .

Narednih godina, cilj je svakako isti. Truditi se i učiti što više. Sticati nova znanja zarad bolje budućnosti.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...