fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Početak suđenja za zločine u Derventi odgođen zbog sumnje u pogrešan identitet optuženog

Okružni tužilac Slavko Krulj, Jure Grubišić i advokat Jozo Barišić. Foto: BIRN BiH

Branilac optuženog Jozo Barišić kazao je, kao i sredinom juna na pretpretresnom ročištu, da je u ovom predmetu došlo do zamjene identiteta.

Barišić je okružnom javnom tužiocu Slavku Krulju predao fotografiju i druge podatke o Juri Grubišiću zvanom Gegalo koji živi u Petrinji u susjednoj Hrvatskoj.

Nadimak Gegalo se navodi u optužnici Okružnog javnog tužilaštva Doboj.

“On čak možda ima dva prezimena”, rekao je Barišić, koji je i ranije tvrdio da njegov branjenik nema nadimak Gegalo.

Krulj je naveo da, prema podacima iz Matičnog ureda u Derventi, ima više osoba sa imenom i prezimenom Jure Grubišić, te da su među njima jedna starija i dvije mlađe osobe, rođene dvije do tri godine prije rata u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima tužioca, oni nisu mogli počiniti krivična djela koja se navode u optužnici, te da jedino dostupni podaci upućuju da je počinilac Jure Grubišić koji je bio u sudnici.

“Tužilaštvo želi da izvrši dodatne provjere”, kazao je Krulj.

Jure Grubišić rekao je u sudnici da poznaje osobu s nadimkom Gegalo.

“Poznajem ga po violini. Svirao je violinu. Nisam znao da se zove Jure Grubišić kao i ja. Nismo ni isto godište. Znam i gdje mu je kuća u predgrađu Dervente”, kazao je optuženi Grubišić, koji također živi u Hrvatskoj.

Prema navodima dobojskog Tužilaštva, optuženi Grubišić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane u Derventi, učestvovao je u zlostavljanju i premlaćivanju civila srpske nacionalnosti u logorima u zgradi Doma JNA u Derventi i u vojnim hangarima na Rabiću od aprila do juna 1992. godine.

Sutkinja Snežana Banjac-Lopandić je rekla da je ovo ročište umjesto početka suđenja pretvoreno u još jedno pretpretresno, zbog čega Vijeće nije u punom sazivu, te obavijestila i da su potvrde o pozivima svjedocima bile neuredne.


Post Views: 17

Izvor

Izdvojeno

BiH

Kako su dodali, u tom periodu bit će konstantno visoke temperature, lokalno i malo toplije nego ovih dana uz većinom sunčano vrijeme.”Tek malo sjevernije...

Magazin

Pjevačica Jovana Pajić održala je sinoć, 11. jula, fenomenalan nastup u prijestoničkom lokalu nakon duže medijske ilegale. Pajić je pred isti, stala pred sedmu...

Biznis

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi stanovnici naše zemlje uz janjetinu i roštilj slave bitne datume...

Biznis

Fortenova grupa, najveći poslodavac u regiji s više od 45.000 zaposlenih, koja obuhvata poznate kompanije kao što su Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica, Sarajevski...