Počeo je kao bejzbolaš, bio je opsjednut očevom smrću, sudac mu je darovao crveni karton, a nitko nije toliko promijenio igru kao on

28

Igrala se 84. minuta susreta Feyenoord – Zwolle. Tog davnog 13. svibnja 1984. godine, Johan Cruijff, jedan od najvećih nogometaša svih vremena, koračao je prema svlačionici. Bio je to kraj blistave karijere ponajboljeg nogometaša svijeta. Sudac te utakmice, Severein, za uspomenu mu je čak poklonio crveni karton. I on je bio svjestan gubitka koji je nogomet doživio njegovim odlaskom.

 

Rijetki su igrači čije ime smije stati u istu rečenicu s onim najvećima, poput Pelea, Maradone, Puškaša… Jedan od njih definitivno je Johan Cruijff, velika četrnaestica. Čovjek čije ime je sinonim za moderno poimanje nogometne igre, čovjek koji je bio apostol Michelsovog totalnog nogometa, čovjek koji bi danas proslavio 72. rođendan.

 

Getty Images

 

Bio je ‘opsjednut’ nogometom, ali imao je još jednu opsesiju – pušenje. Iako je prestao 1991. nakon hitne operacije gdje mu je ugrađena premosnica, naposljetku mu je u listopadu 2015. dijagnosticiran rak pluća. Borio se, tvrdio da dobiva bitku, ali pokleknuo je u ožujku 2016. Rak je metastazirao na mozak i uzeo svijetu velikana.

 

Najboljeg europskog nogometaša 20. stoljeća, drugog najboljeg nogometaša svijeta u prošlom stoljeću (Pele je proglašen najboljim), osvajača brojnih priznanja, ali možda najveće mu je to da su aktualni hit Ajax te moćna Barcelona još davnih dana ustrojili svoje akademije na temelju njegovih trenerskih postulata.

 

Getty

 

Njegov matični klub Ajax još mu se za života odlučio barem simbolično odužiti. Na Cruijffov 60. rođendan, uoči utakmice s Waalwijkom, umirovili su njegov crveno-bijeli dres s brojem 14. Španjolcu Rogeru Garciji pripala je tako čast da bude posljednji koji će nositi slavnu četrnaesticu. Nakon njega nitko više, a tako i treba biti.

 

“Johan Cruijff priuštio je klubu svjetsku slavu i ime. Zbog toga njegova četrnaestica odlazi u legendu, u znak poštovanja prema ovom velikom igraču”, rekao je John Jaakke, predsjednik Ajaxa, tom prigodom.

 

“Ali to nije počast, zar ne? Morate ostaviti ovaj broj vašem najboljem igraču kako bi ga nosio”, kroz šalu je odgovorio Cruijff u trenutku kad mu je Jaakke predavao uokvirenu četrnaesticu.

 

Getty

 

Tako se od 2007. slavni dres s brojem 14 vijori pod krovom Amsterdamske arene. I podsjeća sve sljedeće generacije da je najbolji europski nogometaš svih vremena nekoć igrao za kopljanike.

 

A on, ako negdje gleda s neba, iako nije bio religiozan i čak je ismijavao vjernike, može biti ponosan što su njegovi klubovi ušli u polufinale Lige prvaka. Pogotovo je spektakularan način kako je to Ajax postigao. Štoviše, nije nemoguće da se susretnu u finalu. Bila bi to konačna pobjeda njegovih 14 pravila koja je postavio propovijedajući totalni nogomet.

 

Zanimljivo, Cruijff je kao 10-godišnjak počeo trenirati u Ajaxu, ali je istovremeno trenirao i bejzbol. No, s 15 godina se definitivno okrenuo nogometu. Na njega je jako utjecala i očeva smrt koji je preminuo od srčanog udara s 45 godina, a Johan je bio opsjednut da će i on umrijeti u toj dobi. I kao za vraga, s 45 je imao srčane probleme.

 

“Mislio sam da je to – to…”, priznao je slavni Nizozemac i nastavio:

 

“Samo me medicinska znanost, koja nije bila dostupna mom ocu, spasila.”

 

 

Naposljetku ovog nogometnog vizionara ni najbolja medicinska pomoć nije uspjela spasiti, ali i u tih 68 godina koliko je živio, svijetu je dao puno.

 

Sacchi, Ferguson, Wenger, Guardiola, Rijkaard, Xavi… Samo su neka imena na koja je snažno utjecao legendarni Nizozemac. Čovjek bez kojega nogomet ne bi bio to što je danas. I možemo samo reći – hvala mu.

Source link