Povežite se sa nama

Lifestyle

Planinarski savez FBiH bogatiji za 22 vodiča

Objavljeno

-

Vodička služba Planinarskog saveza FBiH (PS FBiH) bogatija je za 22 vodiča – pripravnika, čime se jača vodička služba u planinarskim društvima na području Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo.

Radi se o Tečaju za vodiče Ljetnih tura ‘A’ kategorije u organizaciji Komisije za vodiče Planinarskog saveza FBiH za 22 kandidata koji su postali vodiči pripravnici, a dolaze iz 11 planinarskih društava s područja ta dva kantona.

Kako predsjednik Komisije za vodiče Husein Šabić ističe za Fenu, taj tečaj realiziran je u okviru redovne edukacije Planinarskih vodiča PS FBiH, a glavna težnja i namjera PS FBiH jeste da planinare sigurno vode certificirani i licencirani vodiči.

– U posljednje vrijeme sve je više interesovanja planinarskih društava/klubova kao i pojedinih iskusnih planinara za taj poziv tako da je intenzitet edukacije, zarad potreba, povećan – kazao je.

Tokom realizacije Tečaja polaznicima su prezentirane teme po nastavnom planu i programu (NPP) za vodiče Ljetnih tura “A” kategorija, koji obuhvata opće poznavanje istorije planinarstva, moguće opasnosti u planini, moralne i pravne odgovornosti, geografiju i psihologiju vođenja planinara i teme iz meteorologije.

Težište je bilo na orijentaciji i navigaciji na terenu, planiranju i vođenju tura i izleta kao i postupcima u različitim situacijama koje podrazumijevaju pružanje prve pomoći i spašavanje.

Kako kaže Šabić tečaj je završen praktičnom-ispitnom turom na vrhu planine Ozren (Bandjera 1.453 m.n.v.), gdje su kandidati i pokazali naučene vodičke postupke tokom pripreme, organizacije i realizacije planinarske ture.

Pojašnjava da se radi o kvalitetnom programu osposobljavanja nakon kojeg polaznici stječu zvanja planinarskog vodiča, sa odgovarajućim certifikatom i vodičkom značkom za vođenje planinara u različitim uvjetima u državi i inozemstvu.

Tečaj je započeo 6. i 7. juna u Planinarskom domu ‘Miljkovac’ Kladanj, nastavljen je 13. i 14. juna u PD ‘Drenik’ Živinice na području Tuzlanskog kantona, a završen je za vikend (27./28. juna) na sarajevskom Ozrenu.

Organiziran je i realiziran na zahtjev planinarskih društava/klubova s područja Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, a organizatori zahvaljuju domaćinima planinarskim društvima ‘Miljkovac’ iz Kladnja, ‘Drenik’ iz Živinica i ‘Igman’ iz Sarajeva za podršku u osiguranju smještaja, boravka i kapacitete za potrebe realizacije tog tečaja.

Komisija za vodiče tu vrstu edukacije izvodi direktno na terenu, a na taj način promovira planinarske domove čija su društva članovi PS FBiH.

Naredni tečaj za vodiče Ljetnih tura planiran je za jesen. O tome brigu vodi Komisija za planinarske vodiče PS FBiH, koja svaku priliku koristi da pozove posebno mlađe planinare da im se priključe.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Lifestyle

U Bijeljini pobjegao kengur, nagrada onome ko ga nađe (FOTO)

Objavljeno

-

Od

U popodnevnim satima, u subotu, sa bijeljinskog ranča „Tanasić“, na kome se nalazi i mali zoološki vrt, nestao je kengur. Vlasnik ranča obećao je nagradu onome ko pronađe izgubljenog kengura. 

Na ovom ranču, u malom zoološkom vrtu, koji često organizirano posjećuju i djeca bijeljinskih vrtića, mogu se vidjeti golubovi pismonoše, zečevi, nojevi, poni konjići i druge zanimljive životinje.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Lifestyle

Trogodišnji dječak iz Sarajeva, umjesto zabave i poklona, za rođendan želio svoju lipu na Vilsonovom

Objavljeno

-

Od

Preduzeće “Park” objavilo je divnu priču na svom Facebook profilu.

Naime, “Parku” su se nedavno obratili roditelji trogodišnjeg dječaka iz Sarajeva sa jednom željom. Ovaj mališan je, umjesto poklon za rođendan, želio svom gradu darovati nešto. Tako je danas sa svojim drugarima, roditeljima i radnicima “Parka” zasadio svoju lipu na Vilsonovom šetalištu.

– Prekrasna rođendanska priča danas je ispričana u Vilsonovom šetalištu, a jedna nova mlada lipa svjedoči svemu tome. Nije to obično stablo, baš kao ni lokacija, to je od danas Timurova lipa, poklon prekrasnog dječaka svom gradu i omiljenom šetalištu. Naime Timur, trogodišnji Sarajlija danas slavi rođendan, ali umjesto rođendanske fešte u igraonici, dječak i njegovi roditelji danas su mnogim sugrađanima pokazali kako se voli svoj grad. Timur je umjesto poklona, svom gradu i jednom starom drvoredu u Vilsonovom poklonio svoj poklon. Od danas će rasti zajedno sa svojim stablom lipe – piše na Facebook stranici “Parka”.

Dalje navode kako su im Timurovi roditelji objasnili koliko on voli vrijeme provoditi u Vilsonovom šetalištu.

Prekrasna rođendanska priča danas je ispričana u Vilsonovom šetalištu, a jedna nova mlada lipa svjedoči svemu tome. Nije…

Posted by KJKP Park Sarajevo on Subota, 26. Septembar 2020.

– Krenulo se užurbano u pripremu, jer Vilsonovo šetalište posebno je i biološko naslijeđe našeg grada, odabrano je posebno stablo, upravo onako kako dolikuje i lokaciji i povodu i činjenici da stari drvored se obnavlja novim mladim stablima. Jutros ni kiša nije pokvarila radost ove posebne priče, radnici “Parka” pripremili su zemljište za sadnju, ekipe iz “Parkovog” vrtnog centra “Flora”, iz rasadnika u Nedžarićima, vrlo brzo su dostavile sadnicu nove lipe i počela je sadnja. Zajedno sa radnicima “Parka”, male Timurove ruke, njegovih drugara i roditelja za nekoliko minuta uradile su posao koji će godinama biti itekako vidljiv. Novo mlado stablo ukrašava prostor Vilsonovog šetališta i Timurovim vršnjacima i svim budućim Sarajlijama pravit će hlad tokom ljetnih šetnji omiljenom gradskom destinacijom, koja na ovaj način, osim tradicije će imati i svoju budućnost. Trogodišnjem Timuru preduzeće “Park” upućuje najsrdačnije čestitke povodom rođendana, roditeljima poštovanje za ovakav hvale vrijedan čin, a svim sugrađanima molbu da zajedno čuvamo i Timurovo i sva stabla ovoga grada – naveli su iz “Parka”.

Na kraju su naglasili da je to dio “Parkove” akcije koju realizira već drugu jesenju sezonu s ciljem da građani stablima obogaćuju zelene površine, a preduzeće “Park”, osim kompletne podrške, odabira lokaciju, bogate ponude stabala i sadnica u svom rasadniku ovakve priče podržati i potpuno besplatnom uslugom sadnje i transporta, kao i stručnom pomoći.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije