Connect with us

Magazin

Pjesme Đorđa Balaševića ušle u udžbenike muzičke kulture u Srbiji

Objavljeno

na

Tri pjesme poznatog kantautora Đorđa Balaševića će ući u srbijanske udžbenike muzičke kulture izdavačke kuće “Klet”.

U udžbeniku za osmi razred našla se “Drvena pjesma”, dok će učenici nižih razreda osnovne škole učiti “D-mol” i “Djevojku sa čardaš nogama”.

Balašević u udžbeniku

Jedna od autorica ovih udžbenika muzičke kulture Maja Sokolović Ignjačević je za Euronews.rs rekla da su pjesme jednog od najvećih kantautora na ovim prostorima sigurno zaslužile da se nađu u osnovnim školama, odnosno da bi mlađe generacije trebalo da se upoznaju o radu ovog pop muzičara.

“Nama je bio cilj da približimo Balaševića, ali i druge autore koji su zadužili naše društvo mladima. U našim udžbenicma se pojavljuju Šaban Bajramović, Đorđe Balašević i Zdravko Čolić, ali i brojni strani popularni bendovi i autori. U udžbeniku za osmi razred, koji je odobren i treba da bude objavljen, ima čitavo jedno poglavlje o popularnoj muzici, gdje smo uvrstili sve žanrove od džeza, bluza, popa, roka, hip-hopa”, rekla je ona, a u udžbenicima se našao i legendarni Bajaga.

Đorđe Balašević je preminuo 19. februara, a fanovi su se u mnogim gradovima bivše Jugoslavije masovno okupljali kako bi zapalili svijeću i ispratili ga na vječni počinak.

Oglašavanje

Magazin

Jedina rijeka koja teče nizvodno i uzvodno nalazi se u Bosni i Hercegovini

Objavljeno

na

Od

Rijeka Krupa je prirodni fenomen, a jedinstvena je što teče u oba smjera.

Ova rijeka izvire iz Deranskog jezera u Hutovom blatu, odakle teče prema jugozapadu do svog ušća u Neretvu. U prosjeku je duboka  5 metara, a duga 9 kilometara.  Sliv rijeke velik je 74 km.

 

Nastavite čitati

Magazin

Bh. pjevač narodne muzike Enes Begović povrijeđen u saobraćajnoj nesreći

Objavljeno

na

Od

U poslijepodnevnim satima, tačnije oko 14.30, desila se saobraćajna nesreća kod sarajevskog naselja Vogošća. Jedna osoba je povrijeđena, a to je zvijezda bh. narodne muzike Enes Begović. On se nakon ukazivanja ljekarske pomoći oglasio na društvenim mrežama.

Draga publiko, prijatelji i kolege ovom prilikom želim sve obavijestiti da sam imao saobraćajnu nesreću u Hotonju i da sam lakše povrijeđen. Nema potrebe da se brinete i vrlo brzo se vidimo na nastupima širom BiH i regiona. Voli Vas Enes Begović – napisao je na Facebooku.

Nastavite čitati

Najčitanije