Pišem kao djevojka koja je školovana novcem sa pijace…

11

Ne pišem ovo kao novinarka redakcije u kojoj radim, a koja je danas dala posljednje atome snage da iznese težak dan za Tuzlu i čije su novinarke došle pokošene s terena. Pišem kao djevojka koja je školovana novcem sa pijace, zajedno sa još dvije starije sestre.

Piše: Azra Husarić

Nekada davno, kada je situacija bila takva da se odluka mora napraviti, moji roditelji su odlučili da pijaca bude njihov izbor. Imali su tri male djevojčice u kući koje su željeli školovati, a znali su da će biti teško, ako to žele napraviti dobro, do kraja.

Rad na pijaci, kako kaže moja kolegica, zna biti jako unosan, ali je uglavnom vrlo težak i stresan. Postoje periodi kada pijaca ne doprinosti, kada vas više košta taj posao, nego što možete živjeti od njega. A onda dođu periodi kada radi punom parom, a na vama je da sebi rasporedite svaku marku. Zato je svaki trgovac na pijaci izuzetan ekonomist, do trenutka kad mu to viša sila ne sruši.

Danas doživljavam treći požar pijace u zadnjih par godina. Zahvalna sam Njemu što moja mama nije u ovoj priči, a s druge strane, znam da je mogla biti, i da je upravo ona mogla izgubiti sve što je godinama gradila. Kao što su danas trgovci u Tuzli.

Slušam danas, neki su u žurbi da spase što se spasiti može zadobili manje povrede, neki s druge strane nisu stigli uzeti ni lične dokumente u bijegu od vatrene stihije. Svima je sigurno bilo isto u glavi, kako spasiti sebe, posao, a sutra i porodicu.

Rijetki su danas imali samo materijalnu štetu u vidu objekta i robe. Većina njih je u velikim dugovima, kreditima i krizama. Februar je jedan od mjeseci kada je pijaca mrtva, i kada su stres i briga na svom najvišem nivou. Prema izjavama radnika pijace, uglavnom je ona jedini doprinost porodici koju imaju. A sada su i to izgubili.

Danas je kolegica imala javljanje uživo sa pijace u plamenu. Ona nije imala nikog svog tamo, nije imala štetu, ali joj je glas drhtao i bila je potresena. Zato što ne možete odvojiti čovjeka od profesije i pisati o današnjoj situaciji kroz izvještaj. Danas nije izgorio objekat, izgorili su uslovi da se neke druge djevojčice školuju.

Azra Husarić