fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Penzioneri mogu očekivati jednokratnu financijsku pomoć


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i zamjenici premijera Toni Kraljević i Vojin Mijatović, te federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, održali su  sastanak s predstavnicima dva saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH, koje su predvodili Redžo Mehić i Ivan Kožul.

Sastanak je održan u sjedištu Vlade FBiH u  Sarajevu, a prisustvovali su i predstavnici Federalnog zavoda MIO.

Kako je saopćeno iz Vlade Federacije BiH, tema razgovora bila je poboljšanje položaja penzionera u Federaciji BiH, a poseban naglasak stavljen je na upućene zahtjeve ove populacije.

”Nakon razmatranja prioritetnih zahtjeva penzionera, zaključeno je da će Vlada Federacije BiH raditi na iznalaženju najboljih mogućih rješenja s ciljem da se u Federalnom budžetu za ovu godinu osiguraju sredstva za isplatu jednokratne financijske podrške penzionerima”, navedeno iz Vlade Federacije.

Također, poduzet će se aktivnosti na povećanju sredstava namijenjenih za banjsko liječenje penzionera, što je važan segment u osiguranju zdravstvene podrške ovoj kategoriji stanovništva.

Kada je riječ o izmjenama zakonskih rješenja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja, zaključeno je da će se o ovom pitanju nastaviti razgovarati između predstavnika penzionera, te resornog federalnog ministarstva i Federalnog zavoda MIO, a s ciljem sagledavanja svih mogućnosti radi poboljšanja cjelokupnog sistema MIO.

Potvrđeno je i da će se nastaviti aktivnosti na formiranju Vijeća penzionera Federacije BiH, čija uloga bi bila vođenje zajedničke djelatnosti socijalnih partnera, te afirmacije i zaštite prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i razvijanja socijalnog dijaloga u ovom segmentu.

U skladu sa zaključcima s posljednje sjednice Vlade Federacije BiH, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u roku od tri mjeseca će s predstavnicima Saveza udruženja penzionera u FBiH i Saveza kantonalnih udruženja penzionera u FBiH, usuglasiti tekst Sporazuma o osnivanju ovog vijeća, koji će dostaviti Federalnoj vladi na razmatranje, navedeno je.

Objava Penzioneri mogu očekivati jednokratnu financijsku pomoć pojavila se prvi puta na PressMedia.


Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Ljeto je stiglo, a s njim i dugo očekivani godišnji odmori. Prije nego što krenete na more i uživate u ljetnim radostima, pobrinite se...

Vijesti

Jedan od učesnika Marša mira danas je preminuo na lokalitetu Buljima, saznaje Klix.ba. Učesnici Marša mira koračaju prema Potočarima, a nažalost ovogodišnji pohod je...

Biznis

Azijsko-pacifička tržišta bila su u porastu u utorak, nakon S&P 500 a Nasdaq Composite zatvorio je na rekordno visokim nivoima tokom noći, s japanskim...