Connect with us

Vijesti

Penzioneri iz FBiH jedini na Balkanu nisu dobili pomoć

Objavljeno

na

Penzioneri u Federaciji BiH, po svemu sudeći, jedini u okruženju neće dobiti jednokratnu pomoć zbog situacije izazvane koronavirusom. Ova najugroženija socijalna kategorija u Federaciji i službeno je ostala “crna rupa” na Balkanu, ali i u Europi, piše Večernji list.

U cilju poboljšanja materijalnoga položaja korisnika prava iz penzionog i invalidskoga osiguranja, Vlada RS-a donijela je odluku o odobrenju sredstava za isplatu jednokratne novčane pomoći korisnicima penzija. Sredstva nužna za realizaciju ove odluke u iznosu od 15,669.170 KM osigurat će se iz proračuna RS za 2021.

Tom odlukom obuhvaćeno je 270.115 korisnika penzija. Za 72.114 korisnika, kojima obračunata penzija za april 2021. iznosi 415,82 KM ili manje, isplaćuje se jednokratna novčana pomoć u iznosu od 80 KM, a za 198.001 korisnika, kojemu obračunata penzija za april iznosi više od 415,82 KM, isplaćuje se jednokratna novčana pomoć u iznosu od 50 KM. Za isplatu jednokratne novčane pomoći zadužen je Zavod za penziono i invalidsko osiguranje RS.

Novac i paketi

Sve države regije još prošle godine donijele su odluku o jednokratnoj novčanoj pomoći penzionerima, a neke su čak dijelile i tzv. koronapakete koji su sadržavali osnovne životne namirnice, pa i lijekove te vitamine. Vlada RH donijela je odluku isplatiti jednokratnu pomoć, takozvani COVID dodatak, za 850.000 penzionera u toj zemlji.

“To je važna poruka društvene solidarnosti i siguran sam kako će pomoći našim umirovljenicima”, rekao je premijer RH.

U FBiH nema ni povećanja

Najsiromašniji penzioneri u Crnoj Gori dobili su 50 eura jednokratno, na Kosovu 30 dolara, u Srbiji su svi građani dobili po 100 eura, a penzioneri i još dodatnih 35 eura. Novčana podrška penzionerima u susjednim državama nastavlja se i ove godine. U Srbiji će, osim 60 eura, koliko će ponovno dobiti svaki punoljetni državljanin, najstariji građani primiti i po dodatnih 50 eura. Također, oni koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije dobit će dodatnih 60 eura jednokratne pomoći, koja će im biti isplaćivana počevši od 1. juna.

Predsjednik Saveza Srba iz regije Miodrag Linta zatražio je da Vlada Srbije dodjeli pakete vitamina i isplati jednokratnu pomoć u visini od 75,50 eura penzionerima iz RH, BiH i drugih država regije koji žive u Srbiji. U Srbiji živi 123.779 penzionera s područja bivše Jugoslavije. Od toga, 58.678 je iz RH, 40.634 iz BiH, 12.991 iz Slovenije, 5841 iz S. Makedonije i 5635 iz Crne Gore. Da stvar bude gora, penzioneri u FBiH dobili su odbijenicu i kad je riječ o redovnom zakonskom usklađivanju ili povećanju penzija.

Prema Zakonu o PIO, penzije u FBiH obavezno se usklađuju svake godine u odnosu na rast BDP-a i rast cijena osnovnih životnih namirnica. Iz Zavoda za statistiku FBiH izvijestili su o tome da je zabilježen pad BDP-a te da cijene nisu rasle. Istina, cijene osnovnih namirnica, koje i trebaju penzionerima, rasle su, a luksuz im je ionako nedostupan.

Oglašavanje

Vijesti

Poljska donirala našoj zemlji dodatnu opremu za borbu protiv koronavirusa

Objavljeno

na

Od

U našu zemlju je danas stigla pomoć Republike Poljske te je tako osigurana dodatna medicinska oprema u borbi protiv koronavirusa.

Donirana oprema je dostavljena vojnim avionom, a radi se o 32 palete u kojim se nalaze zaštitna odjela i zaštitne maske.

Na primopredaji je prisustvovao ambasador Republike Poljske u BiH Jaroslaw Lidenberg te predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH.

Nastavite čitati

Vijesti

Stav Njemačke: Legitimno predstavljanje produbljuje podjele

Objavljeno

na

Od

Njemačka vlada oglasila se o pregovorima za reformu izbornog zakonodavstva u BiH, te jasno potcrtala da je protiv daljnjih etničkih podjela i HDZ-ovog principa legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda.

Democratization Policy Council (DPC) objavio je na svom Twitter profilu zvaničan, pisani, javni stav Njemačke vlade po ovom pitanju, kao odgovor na parlamentarno pitanje zastupnika Zelenih u Bundestagu Manuela Sarrazina u vezi s aktuelnim pregovorima o reformi izbornog zakona u BiH, pod vodstvom EU i SAD-a.

“Kako bi se zaustavila diskriminacija građana BiH koji se ne smatraju nekim od konstitutivnih naroda, ‘presudna je provedba presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci iz 2009. godine kroz ustavne promjene'”, saopštilo je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

U saopštenju se navodi da bi prevladavanje etničke podjele zemlje trebalo biti vodeći politički cilj u rješavanju slučaja Sejdić-Finci.

“Njemačka vlada mišljenja je da bi načelo ‘legitimnog političkog predstavljanja’, o kojem se raspravljalo u kontekstu izborne reforme, moglo dodatno produbiti podjelu BiH i zakomplikovati implementaciju relevantnih sudskih presuda. Ovo predstavlja izrazito distanciranje njemačke vlade od 3. mostarskog sporazuma u kojem su izloženi principi za izmjenu Izbornog zakona i odbacivanje političkog stava HDZ-a BiH”, dodaje se u saopštenju.

(Vijesti.ba)

Nastavite čitati

Najčitanije