fbpx
Vijesti

Pentagon: Rusija nije došla u posjed američkog drona koji je srušen u Crnom moru

Portparol američkog ministarstva odbrane (Pentagon) brigadni general Patrick Ryder izjavio je da Rusija još nije došla u posjed američkog drona koji je srušen u Crnom moru.

Pentagon je ranije objavio da je ruski borbeni avion SU-27 udario u američki dron Reaper u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora, uzrokujući pad američke letjelice.

Kako je naveo Pentagon, incident se dogodio nakon što su ruski avioni SU-27 “izveli nesigurno i neprofesionalno presretanje” Reapera, uključujući posipanje goriva na dron i letenje ispred njega “na nepromišljen, ekološki neispravan i neprofesionalan način”.

Ryder je na konferenciji za novinare kazao da su dva ruska aviona presretala i uznemiravala dron MQ-9 oko 30-40 minuta.

Dodao je da se presretanja dešavaju, ali da je ovako opasno i neprofesionalno djelovanje ruskih letjelica nova praksa.

Ryder nije iznosio detalje o tome gdje se nalazi olupina drona i da li će biti izvučena.

“Rusija još nije došla u posjed olupine letjelice”, dodao je.

Istakao je da tokom presretanja nije bilo radio komunikacije s ruskim avionima.

Ryder je kazao da SAD još nije kontaktirao Turkiye i druge saveznike u regionu u vezi sa slučajem, uključujući i moguće uklanjanje olupine drona, javlja Anadolija.

Sjedinjene Američke Države (SAD) objavile su da rade na uklanjanju oznake povjerljivosti s videosnimka ruskog borbenog aviona SU-27 koji presreće i sudara se s američkim dronom iznad Crnog mora koji je potom oboren.

Glasnogovornik Pentagona general Patrick Ryder rekao je da je administracija Joea Bidena u procesu uklanjanja oznake povjerljivosti snimaka povezanih s padom drona, nakon što je Rusija objavila da je američki dron izveo nekontrolisan let, izgubio visinu i pao u Crno more nakon nekoliko oštrih manevara.

Rusija je u utorak demantovala da su njeni borbeni avioni imali kontakt s američkim vojnim dronom koji je srušen u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora.

“Ujutro 14. marta, nadzor vazdušnog prostora ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga zabilježio je let američke bespilotne letjelice MQ-9 prema državnoj granici Ruske Federacije”, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

U saopštenju se dodaje da su borbeni avioni ruskog ratnog vazduhoplovstva poletjeli kako bi identifikovali dron koji je potom, kako se navodi, izveo nekontrolisani let, izgubio visinu i srušio se u vodu nakon nekoliko oštrih manevara.

Bijela kuća je objavila da je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan informisao američkog predsjednika Joea Bidena o ovom slučaju.

Izvor

Oznake: ,

Možda vas zanima