fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Pariz postaje evropska metropola umjetne inteligencije

Američki divovi Microsoft i Amazon odabrali su Francusku za velike tehnološke investicije, pa je Pariz već proglašen evropskim centrom umjetne inteligencije, piše HRT.

Nakon Googlea i Mete, Francuska je namamila i moćnu softversku kompaniju Microsoft na velike investicije u zemlji, najveće u njihovoj četiri decenije dugoj historiji.

“Ulažemo u Francusku četiri milijarde eura za izgradnju vodećeg svjetskog centra umjetne inteligencije, podatkovnog centra i infrastrukture za poslovanje u oblaku”, rekao je predsjednik Microsofta Brad Smith.

“Donijet ćemo ovamo 25 hiljada najnaprednijih grafičkih procesnih jedinica i izgradit ćemo vrhunske kompjuterske kapacitete”, dodao je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetio je u Parizu ured američke kompanije, te se oduševio najavom otvaranja novog podatkovnog centra Microsofta u gradu Mulhouseu.

“Ovo je veliki dan za Microsoft i našu zemlju, jer će ove četiri milijarde eura potaknuti nova ulaganja u našoj istočnoj regiji Grand Est i time ojačati našu tehnološku snagu”, poručio je Macron.

Francuzi imaju jaku start up scenu u koju ulažu moćne tehnološke kompanije. Amazon je najavio ulaganja od 1,2 milijarde eura te planira otvoriti 3.000 radnih mjesta u prodornom sektoru online trgovine i dostave paketa.

“Želimo biti centar dekarbonizacije i umjetne inteligencije, a najbolje je kad to postižemo s ljudima koji nam vjeruju kao i mi njima. Ovo je dokaz međusobnog povjerenja na zajedničkom putu u tehnološku budućnost”, rekao je Macron.

Uz podršku moćnih svjetskih kompanija, Francuska je sve bliže cilju da postane centar evropske umjetne inteligencije.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

Nakon pobjede Šejle Zonić u Zvezdama Granda navodno je upitan njen pobjednički koncert u Tuzli. Armin Zonić, Šejlin suprug, osvrnuo se na dešavanja nakon...