Povežite se sa nama

Biznis

Pandemija ipak nije utjecala na rad pčelara u BiH

Objavljeno

-

Povećana potražnja za proizvodima od meda i mjere suzbijanja pandemije, izazovi su koje domaći pčelari uspješno prevazilaze.

Pčelari Amina Muharemagić iz Tuzle i Goran Mirjanić iz Gradiške kažu da su nakon izbijanja pandemije primijetili znatan porast opšte svijesti o važnosti zdravog načina života i potrebi da se ojača imunitet.

Tokom zadnje dvije sedmice marta, kako je rekla Muharemagić, potražnja za medom i drugim pčelarskim proizvodima se udvostručila u poređenju sa istim periodom prošle godine.

-U jednom momentu smo bili u stanju prodati sav med koji imamo. Problem je u tome što je 2019. bila loša godina za proizvodnju meda, te su nam se zalihe počele smanjivati – rekao je Mirjanić.

Sweden/USAID FARMA II projekat je podržao „BeeMed“ i „Košnicu“ u uspostavljanju i razvoju poslovanja. Projekt im je pomogao u nabavci opreme neophodne za proširenje proizvodnje i širenje mreže kooperanata, u razvoju brendova (BeeMed i Med Medeni) i u promociji njihovih proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu te online.

Muharemagić vodi „BeeMed“, koji otkupljuje, pakuje i prodaje proizvode za više od 140 farmera iz cijele Bosne i Hercegovine, a Mirjanić „Košnicu“ koja plasira repromaterijal za pčelarstvo i također proizvodi svoj i sakuplja med od nekih 50 pčelara iz sjeverne Bosne u blizini granice sa Hrvatskom.

-Naši najveći problemi su bili smanjena mogućnost kretanja i nizak nivo zaliha meda i ambalaže. Nismo bili spremni za pandemiju. Kao prvo, mjere prevencije su onemogućile kretanje mnogim farmerima i pčelarima starijim od 65 godina. A kao drugo, kako je potražnja naglo skočila počeli smo ograničavati količine koje dostavljamo kako bi zadovoljili potrebe što većeg broja klijenata – rekla je Muharemagić.

Mirjaniću je problem bio to što mu se gotovo zaustavila direktna prodaja pčelarske opreme i pribora klijentima iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske, što čini 70 posto njegovog poslovanja.

Oboje su uspjeli prebroditi ovu situaciju. Muharemagić je kazala da su se, nakon prvobitnog šoka, regrupisali.

-Neke od mjera su izmijenjene kako bi farmerima i pčelarima bilo omogućeno da obavljaju svoje aktivnosti, a mi smo im počeli ići u posjetu kako bi preuzeli njihove proizvode i sirovine. Uz malo vremena i potrage na tržištu uspjeli smo nabaviti i ambalažu koja nam je bila potrebna za pakovanje i prodaju naših proizvoda – dodala je.

Mirjanić je svoj fokus preusmjerio na pčelarstvo. Vratio se radu sa košnicama, dok su se njegova djeca i supruga okrenuli online promociji i prodaji meda i drugih pčelinjih proizvoda. Dodao je da je zadovoljan njihovom prodajom preko Facebooka.

Pčelarstvo je, kako je kazala Muharemagić, najbolja stvar kojom se ovih dana možete baviti. To znači da ste u prirodi, podrazmijeva socijalno distanciranje, a svi pčelinji proizvodi kao što je med, matična mliječ, propolis jako zdravi i dobri za poboljšanje imuniteta.

-Covid-19 pandemija na kraju ipak nije utjecala na rad pčelara u Bosni i Hercegovini i čini sa da su oni još vrjedniji i zauzetiji dok se nose sa izazovima poslovanja tokom pandemije. Inicijalni skok potražnje za medom se normalizovao u drugoj polovini aprila i sada prati ustaljenu krivulju. Ona počinje rasti u oktobru, a spušta se krajem aprila, taman na vrijeme da se proizvedu nove količine meda od maja do septembra- saopćio je Sweden/USAID FARMA II tim.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Biznis

Uskoro izgradnja avanturističko-adrenalinskog parka u Donjem Vakufu

Objavljeno

-

Od

Vijest o izgradnji avanturističko-adrenalinskog parka na području općine Donji Vakuf izazvala je veliku pažnju stanovnika tog grada, a posebno mladih koji su, s razlogom, i najviše zainteresirani.

Detalji su izneseni na sastanku predsjedavajućeg Općinskog vijeća u tome gradu Nasera Rujanca, sekretara Sportskog saveza Seada Cerića i predstavnika Omladinske banke Donji Vakuf s članovima Brdsko-biciklističkog udruženja MTBA iz Mostara.

Riječ je o projektu “BH Adventure Tours“, koji ovo mostarsko udruženje implementira uz podršku Ambasade SAD-a u BiH, čija bi implementacija na teritoriji donjovakufske općine imala veliki značaj, s aspekta proširenja turističke ponude.

Krajnji cilj projekta je razvijanje zajedničkih start-up biznisa ili udruženja, koja će raditi na unapređenju oblasti avanturističkog turizma.

Kao jedna od potencijalnih lokacija za provođenja projekta, navedeno je područje “Parka prirode Ajvatovica”, koje nudi brojne mogućnosti za provođenje planiranih aktivnosti.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Biznis

Uskoro kreće proizvodnja u Lasti

Objavljeno

-

Od

Cvijet Hercegovine uskoro će ponovno mirisati na kekse i vafle. Potvrdio je to Petar Ćorluka, vlasnik grudske ”Violete” koji je kupio čapljinsku ”Lastu” i bez obzira na pandemiju koronavirusa ostao ustrajan u pokretanju nekadašnjeg giganta u kojeg će ove godine uložiti punih 20 miliona KM.

– Ništa se nije promijenilo što se tiče investiranja u čapljinsku Lastu. Korona je možda malo usporila radove, ali nije ih ni u jednom trenutku potpuno zaustavila. Investicija od 20 milijuna maraka ide prema planu – izjavio je za Bljesak.info Ćorluka.

Da sve ide svojim tokom lako se primijeti pogledom na tvornicu koja se već može pohvaliti novim, potpuno obnovljenim krovom, a završen je i jedan dio nove fasade. Trenutačno se radi na pripremi poda, a Ćoluka je uvjeren kako će ovaj građevinski dio posla biti završen do septembra.

Da sve ide svojim tokom lako se primijeti pogledom na tvornicu koja se već može pohvaliti novim, potpuno obnovljenim krovom, a završen je i jedan dio nove fasade. Trenutačno se radi na pripremi poda, a Ćoluka je uvjeren kako će ovaj građevinski dio posla biti završen do septembra.

– Apsolutno sve smo odlučili iznova izgraditi, trebao nam je i novi krov, pod, fasada i instalacije, a trenutačno pregovaramo i oko novih strojeva za proizvodnju. Do kraja godine bismo sve trebali završiti ili barem privesti kraju – kazao je on.

Legendarni okus Lastine štrudle ovaj poznati hercegovački privrednik ne planira pretjerano mijenjati, osim što će dodati više voća kako bi se poboljšala kvaliteta i kako bi proizvodi bili zdraviji. Tako popularne štrudle možemo očekivati s više smokve, a krem štapići će biti obogaćeni lješnjakom.

Uskoro konkurs za radna mjesta

Sve je to u planu s početkom proizvodnje, koja bi, prema riječima Ćorluke, uskoro trebala krenuti.

– Kad završimo građevinske radove raspisat ćemo javni natječaj za radna mjesta i primati osoblje u koracima, ovisno koliko bude u određenom razdoblju zahtijevao proces proizvodnje. Za početak planiramo pokrenuti prvu smjenu rada, a ako prodaja krene dobro formirat ćemo i drugu i treću smjenu – navodi poduzetnik.

Stručnjaci će, kaže, kad krene tehnološki proces, napraviti strateški plan i procijeniti koliki će broj ljudi biti potreban za početak. Jedno je sigurno, prioritet će imati domaće stanovništvo.

– Radnici će svakako morati ispunjavati osnovne uvjete natječaja koji budu određeni, no, razumljivo je kako ćemo prednost dati  lokalnim ljudima jer su i nama manji troškovi zbog prijevoza i smještaja, a i njima dajemo priliku da ostanu živjeti i raditi u svom gradu – ističe Ćorluka.

Zasad nema problema

Poznat po investiranju u čitavoj regiji Ćorluka je dodao kako je posebno zadovoljan saradnjom sa Gradskom upravom Čapljine na čelu s gradonačelnikom Smiljanom Vidićem jer do sada nije bilo nikakvih problema i sve je išlo prema planu, što je uveliko olakšalo investiciju u čapljinsku Lastu.

– Tržište se malo promijenilo zbog pandemije, stoga trenutačno ni mi ne planiramo druge investicije, ali svakako istražujemo ukoliko se negdje pojavi dobra prilika. Hotelijerstvo smo u ovom razdoblju potpuno zakočili jer nije izvedivo, stoga nam je sav fokus isključivo na proizvodnji – zaključio je ovaj poznati hercegovački gospodarstvenik, još jednom naglasivši kako je Violeti trenutačno najveći prioritet – Lasta.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije