fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Ovo su simptomi toplotnog udara kod pasa i mačaka – NEON Televizija

Ako primijetite jedan ili više sljedećih simptoma, moguće je da je vašem psu previše vruće ili da je čak žrtva toplotnog udara:

– povraćanje

– proljev

– nemirno ponašanje

– neprekidno dahtanje

– tamnocrvene desni

– gubitak svijesti

Šta možete učiniti da mu pomognete?

Izbjegavajte izlaske u najtoplijim satima dana: savjet se odnosi i na vas, ali prije svega na psa koji riskira da opeče šape hodajući po vrućem asfaltu, piše Novi list.

Psi obično imaju malo vlažan nos: jako suh nos, naprotiv, pokazatelj je dehidracije i patnje na visokim temperaturama, ali i opekotina koje nastaju uslijed pretjeranog izlaganja suncu bez zaštite.

Ako je veliki dio tijela zaštićen krznom, koje ujedno služi i kao štit od djelovanja UV zraka, neki dijelovi (prepone, unutarnja strana ušiju, donji dio šapa, nos) bez zaštite su izloženi ultraljubičastim zrakama.

Zbog toga je vrlo važno na ta područja nanijeti posebnu kremu za sunčanje za pse i provjeriti da se na tim najizloženijim mjestima ne pojavljuju znakovi opeklina – prije svega suhoća i ispucalost.

Foto: orca.rs

Mačke

Čak i mačke, kao i psi, ne mogu dugo izdržati na vrlo visokim temperaturama.

Evo simptoma stanja dehidracije i patnje koje ne treba podcjenjivati ​​za vašu mačku:

– suhe desni

– gusta slina

– loš apetit

– nisak nivo energije

– povraćanje

– proljev

Kako možete pomoći vašoj mački da preživi najtoplije dane ljeta?

Bocu vode možete zamrznuti, zamotati u ručnik i staviti na mjesto gdje vaš ljubimac inače provodi najviše vremena.

Ne zaboravite uvijek ostaviti vrlo svježu vodu u njezinoj zdjelici, izbjegavajući korištenje plastične zdjelice (ona mijenja okus vode i hrane i može ispuštati kemikalije koje su štetne za životinju).

Konačno, unutar stana ili vrta možete stvoriti zasjenjene prostore: oni će predstavljati male oaze za spas od vrućine.

avaz.ba

Izvor

Izdvojeno

BiH

Podsjećati i opominjati, cilj je i poruka ilustratora i strip crtača Admira Delića, producenta na Al Jazeeri Balkans, koji već godinama ilustracijama prikazuje strahote...

Vijesti

Jedan od učesnika Marša mira danas je preminuo na lokalitetu Buljima, saznaje Klix.ba. Učesnici Marša mira koračaju prema Potočarima, a nažalost ovogodišnji pohod je...

Biznis

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi stanovnici naše zemlje uz janjetinu i roštilj slave bitne datume...

BiH

Kako su dodali, u tom periodu bit će konstantno visoke temperature, lokalno i malo toplije nego ovih dana uz većinom sunčano vrijeme.”Tek malo sjevernije...