fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Magazin

Ovo su prvi simptomi zaraze listerijom, evo posle koliko se javljaju ako ste jeli kontaminiranu hranu

Uprava za veterinu naredila je da se sa tržišta povuku Wudy proizvodi zbog prisustva bakterije listerija. Evo o kakvoj bakteriji je reč i koji su simptomi trovanja.

Nisko prisustvo ove bakterije u hrani uglavnom ne može da naškodi zdravim odraslim ljudima. Međutim, ukoliko je hrana masivno kontaminirana ovim mikroorganizmom javlja se listerioza.

Listerioza je bakterijska crevna infekcija koja nastaje nakon konzumiranja hrane kontaminirane bakterijama iz roda Listeria, najčešće vrstom Listeria monocytogenes. Ova bakterija je široko rasprostranjena u prirodi, može se naći u zemljištu, vodi i digestivnom traktu životinja. Povrće može biti kontaminirano preko zemljišta. Hrana se može kontaminirati tokom procesa pripreme, tako da se bakterija može umnožiti do nivoa koji može izazvati oboljenje tokom distribucije ili skladištenja hrane.

Bakterija listerija može da raste u rasponu temperature nižem od 0⁰ C do 45⁰ C, tako da opstaje i razmnožava se na uobičajenim temperaturama u frižideru, što je čini posebno opasnom, piše na sajtu Zavoda za javno zdravlje.

Kako se uništava

Listeriju može da uništi samo dobra termička obrada. Hrana u frižideru je posebno podložna ravoju ove bakterije posebno meki sirevi, paštete, dimljena riba, narezano meso, narezani suhomesnati proizvodi.

Simptomi

Na početku bolesti javljaju se samo blagi simptomi, povišena temperatura, groznica i bol u mišićima tako da bolest potseća na grip. Mučnina, povraćanje i dijareja takođe mogu da budu simptomi bolesti koji su uglavnom samo najava ozbiljnijih simptoma kao što je povišena temperatura i opšta malaksalost. Javljaju se oko 12 sati posle konzuniranja kontaminirane hrane.

Ova bakterija kada prodre u organizam samo se dodatno razmožava, može da prodre sve do centralnog nervnog sistema pa dolazi do gnojnog meningitisa, meningoencefalitisa, encefalitisa, endokarditisa, itd…

Ukoliko je bakterija dospela u centralni nervni sistem simptomi su sledeći: glavobolja, ukočen vrat, visoka temperatura, povraćanje, gubitk ravnoteže, a kod težih slučajeva mogu se pojaviti poremećaji svesti, konvulzije i paralize različitih mišića. Likvor može biti zamućen ili bistar sa nešto povećanim brojem limfocita.

Posebno osetljive trudnice

Istraživanja su pokazala da je oko 20 puta veća osetljivost žena u trudnoći na listeriju u odnosu na druge, zdrave odrasle osobe. Oko jedne trećine slučajeva listerioze dešava se tokom trudnoće. Kod žena asimpomatskih nosioca ove bakterije obično je prisutan cervicitis.Pošto se infekcija prenosi transplacentarno i izaziva infekciju ploda, trudnoća se može završiti spontanim pobačajem, rađanjem mrtvog deteta, smrću nedonešenog deteta ili prevremenim porođajem.

Lečenje je dugotrajno.

Izvor

Možda vam se sviđa

Biznis

Time su otklonjene sve špekulacije koje su se pojavile u posljednje vrijeme, a prema kojima građani Federacije plaćaju najjeftiniju struju te da cijena električne energije,...

Sport

Nakon završetka utakmice Bosna i Hercegovina – Crna Gora u Zenici, gostujući navijači prelijepim gestom izazvali su ovacije Bilinog polja. Autor:...

Vijesti

Septembar je mjesec svadbi, a mnoge javne ličnosti upravo u septembru rekle su “Da”. Sandra je objavila niz fotografija u vjenčanici pa su mnogi...

Biznis

Najveći bosanskohercegovački trgovački lanac, Bingo, 30. septembra otvara novi prodajni objekat u Banjaluci, koji će zauzimati više od 6.000 kvadratnih metara. Sudeći po plakatima...