fbpx
Vijesti

Ovo je trenutno najbolja vojska na svijetu: Najiskusniji su, krvlju platili naučene lekcije

Penzionisani australski general bojnik Mick Ryan je rekao da je ukrajinska vojska trenutno najbolja vojska na svijetu, piše Newsweek.

– Najiskusnija je u modernom ratovanju. To je pokazala tokom posljednjih 13 mjeseci, rekao je Ryan u razgovoru za Kyiv Post.

– Doduše, lekcije iz modernog ratovanja koje su naučili platili su krvlju mnogo svojih mladih i starih. Svejedno, od njih se puno može naučiti, dodao je bivši general bojnik.

Ryan je konstatovao da se ukrajinska vojska počela mijenjati 2014. godine te da se tada počela prilagođavati standardima Sjevernoatlantskog saveza (NATO). Ryan je Kyiv Postu rekao da je ukrajinska vojska sazdana od nekoliko bitnih elemenata.

– Imate jedinice koje čine njihovu Teritorijalnu obranu, mješavinu profesionalnih starijih vojnika i nedavno mobiliziranih mladića. Čini se da u njoj djeluje dosta nezavisnih jedinica. A tu su i strani vojnici. Vojska im se brzo povećala i trebalo je uskladiti sve te bojne. S time bi se najbolji generali mučili i u mirnodopskim uslovima, a kamoli u ratnima, rekao je Ryan.

Australski je general rekao da ne vidi zašto ukrajinska vojska ne bi mogla izvesti brzi napad poput onog koji je koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama izvela u Iraku.

– Vi vodstvo morate stvoriti. Iskustvo nije dovoljno, morate prikupiti različita iskustva kako biste bili dobar vođa, rekao je Ryan te dodao da su zato NATO-ove obuke važne.

– Ukrajinci pomoću njih mogu nadograditi znanja koja su njihovi vojnici i zapovjednici stekli u ukrajinskim školama, zaključio je australski general.

Izvor

Oznake: ,

Možda vas zanima