Ove namirnice je bolje kupovati zamrznute nego svježe!

9

Kupovina zamrznutih namirnica je praktičnija i čuva budžet

 

Kada svježe namirnice nekoliko dana budu u frižideru, one počnu da se kvare i postaje nemoguće ih iskoristiti. Zamrznute namirnice, sa drguge strane, mogu mnogo duže da budu upotrebljive, a u sebi čuvaju istu količinu vitamina kao i one svježe.

U zamrzivaču ih uvijek možete imati u zalihama, pa su tako vrlo praktičan izbor. Ove namirnice su podjednako dobre zamrznute, koliko i kada su svježe. Bez razmišljanja ih možete nabaviti u većim količinam i koristiti po potrebi.

Jagodičasto voće

Kao što ste možda primijetili, svježe maline, borovnice i druge bobice brzo propadaju u frižideru, pa je mnogo povoljnije kupiti zamrznute, jer traju skoro zauvijek. Uvijek ih imate pri ruci kako biste ih dodali napicima, kolačima, pahuljicama ili gdje god vaše srce želi.

Grašak

Iako možete da kupite konzervisani grašak koji dugo može da stoji u ostavi, u njemu ima često raznih aditiva. Ako vam pomisao na konzerviranu hranu nije dobra ideja, počnite da kupujete zamrznuti grašak, koji uvijek možete dodati jelima, pire krompiru, sosovima od tjestenine.

Kukuruz

Kao i konzervisani grašak, kukuruzu u konzervi često se dodaju konzervansi i šećer kako bi se produžio rok trajanja. Kada kupujete smrznuti kukuruz, jedino je važno kupiti kukuruz koji se uzgaja organski, jer je kukuruz često genetski modifikovan.

Bundeva

Iako je bundeva vrlo otporna namjernica, nažalost nije dostupna u prodavnicama tokom cijele godine. Srećom, možete je kupiti u zamrznutom obliku i koristiti u receptima tokom cijele godine. Plus ne treba se ljuštiti – dvostruka pobjeda.

Mango

Iako je svjež i sočan u svom svježem obliku, može biti jako teško oguliti ga. Smrznuti je međutim već oguljen i spreman za jelo, bez obzira da li se miješa u zdrave deserte ili ne.

Spinat

Svježi spinat je odličan dodatak smutiju (puno bolji od smrznutog), ali smrznuti spinat je veoma zgodan za upotrebu u kuhanim jelima gdje vam treba znatna količina. Možete ga dodati u lazanje, soseve od tjestenine, rižoto.

Riba

Ako ne planirate da kuhate ribu istog dana, onda je mnogo bolje da kupite smrznutu. Često se svježa riba koja se prodaje u prodavnicama zamrzne tokom transporta, a zatim odmrzava i spremna je za upotrebu. Ako riba danas nije na vašem jelovniku, kupite smrznutu i pripremite je kad god želite.