Povežite se sa nama

Vijesti

Otvaraju se granice BiH za državljane EU uz negativan test na koronavirus

Objavljeno

-

Na sjednici Vijeća ministara BiH danas je usvojena i odluka o ulasku stranaca u BiH te omogućen ulazak za državljane zemalja Evropske unije i zemlje Schengena uz negativan test na koronavirus.

Jedini uslov je da test ne bude stariji od 48 sati. Odluka stupa na snagu 16. jula.

Iako je BiH još uvijek na crnoj listi Evropske unije, Savjet ministara je ipak odlučio da otvori granice BiH.

Podsjetimo, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija je prije dvije sedmice rekao da će granice BiH ostati zatvorene za građane EU dok oni ne otvore granice za bh. državljane.

Evropska unija je istog dana, odnosno 30. juna, objavila listu zemalja čijim državljanima je zabranjen ulazak u zemlje članice EU i na toj listi je i BiH.

Što se tiče susjednih država, prema ranijoj odluci Savjeta ministara BiH, dopušten je ulazak državljanima Crne Gore, Hrvatske i Srbije, a njima nije potreban negativan test na virus korona.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Vijesti

Tuzlanska pivara sada je veća od Sarajevske

Objavljeno

-

Od

Sve pivare u Bosni i Hercegovini imale su pad prihoda i dobiti u prvoj polovini ove godine godine.

Nakon analize podataka iz pojedinačnih finansijskih izvještaja, može se vidjeti da su najveći pad od po oko četiri miliona KM imale Sarajevska i Banjalučka pivara.

Banjalučka  kompanija i dalje ima najveće prihode od svih pivara u BiH.   

Tuzlanska  pivara imala je manji pad od rivala, pa je po poslovnim prihodima ove godine prestigla Sarajevsku pivaru. Tuzlanska firma ujedno je ostvarila najveću zaradu, odnosno neto dobit od svih pivara.

Sarajevska  pivara, osim što je iskusila najveće smanjenje prihoda, ujedno je završila polugodište s najvećim gubitkom.

Evo detalja o poslovanju sve četiri kompanije.

Banjalučka privara u prvoj polovini godine imala je ukupne prihode od 19,9 miliona KM, što je 4 miliona manje u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Ipak, rashodi su još više smanjeni pa je firma ostvarila dobit od oko 600 hiljada maraka, u odnosu na gubitak od oko 1,1 miliona maraka iz prvih šest mjeseci 2019.

Ova kompanija zapošljava 283 radnika.

Pivara Tuzla imala prihode od oko 12,5 miliona KM

Sarajevska pivara ostvarila je poslovne prihode od 9,5 miliona KM, za razliku od 14,1 milion iz prvog polugodišta lani.

Kompanija je zabilježila neto gubitak od 1,5 miliona maraka. U prvoj polovini prošle godine imala je dobit od 110 hiljada maraka. 

Ova kompanija zapošljava 297 radnika, 14 manje nego lani.

Pivara Tuzla, koja je u većinskom vlasništvu kompanije Bingo, u prvoj polovini godine imala je poslovne prihode od oko 12,5 miliona KM, što je za oko million maraka manje nego lani.

To znači da je ova pivara zabilježila mnogo manji pad prihoda od banjalučkog i sarajevskog rivala.

Osim toga, ova pivara ostvarila je najveću dobit od svih konkurenata unutar BiH, u visini od oko 1,1 milion maraka. To je nešto manje od 1,8 miliona iz prvog lanjskog polugodišta, ali je ipak sjajan rezultat ako se uzme u obzir stanje na tržištu.

Kompanija, prema popugodišnjem izvještaju, upošljava 221 radnika.

Dobit od 32 hiljada KM

Bihaćka pivovarna u prvoj polovini godine imala je poslovne prihode od oko 3 miliona KM, u odnosu na 3,8 miliona iz prvih šest mjeseci 2019.

Kompanija koja upošljava 108 radnika poslovala je s dobiti od 32 hiljada KM, upola manje nego lani.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

COVID-19

Zašto masku ne bismo smjeli držati na retrovizoru

Objavljeno

-

Od

Vanredne situacije zahtijevaju izvanredne mjere, kao što je to trenutno situacija s koronavirusom zbog kojeg veliki broj ljudi nosi zaštitne maske. U mnogim zemljama građani su ih obvezni nositi.

Bez zaštitne maske ne možemo ući u trgovinu, na benzinsku pumpu i druga mjesta. Većina nas ima maske uvijek uz sebe, a iznimka nisu ni vozači kod kojih smo primijetili da maske uglavnom drže oko retrovizora u automobilu. Ne radi se samo u domaćim vozačima nego je to praksa i u ostatku svijeta. Međutim, stručnjaci koji se bave sigurnošću u njemačkoj kompaniji DEKRA upozoravaju na nekoliko razloga zbog kojih masku ne bi smjeli držati na tom popularnom mjestu.

“Čak i mali privjesci poput osvježivača zraka na retrovizoru po našem mišljenju mogu biti opasni”, otkrio je Peter Rücker, voditelj istraživanja nesreća u DEKRA-i.

Kad se radi o maskama, one mogu biti još opasnije jer su veće. Ne radi se samo o tome da je vozačko vidno polje ograničeno, pogotovo kod skretanja, već da one odvraćaju pažnju. Uglavnom oko retrovizora uvijek visi neki predmet, vozači se moraju naviknuti na kretanja na ivici vidnog polja. No, zbog toga oni mnogo kasnije primjećuju kretanja izvan vozila, poput biciklista ili pješaka s desne strane ceste te to može uzrokovati brojne nesreće koje bi se zapravo mogle izbjeći.

Savjet stručnjaka je da se maska drži u pretincu auta te da ne ugrožavamo ostale sudionike u saobraćaju.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije