fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Otkud Bosnalijek u poslu s poznatim trgovcima oružjem

Nakon što je BiznisInfo.ba objavio da je najveća domaća farmaceutska kompanija Bosnalijek stekla značajan vlasnički udio u firmi Bosnian Tool Factory (Bosanska fabrika alata, BTF), mnoga pitanja su ostala otvorena.

Bosnalijek je stekao udio od 30 posto vlasništva u ovoj kompaniji i postao njen najveći pojedinačni vlasnik.

Ostali suvlasnici su Kadrija Kolić, Nihad Mašić i Hasan Tafro. Oni drže svaki po oko 23,3 posto kapitala.

Ključno pitanje je otkud Bosnalijek u ovom poslu i kako je došlo do saradnje sa poznatim trgovcima oružjem i municijom.

Naime, Nihad Mašić i Kadrija Kolić (inače poznati advokat) vlasnici su firme KM Trade, koja je jedan od lidera u Bosni i Hercegovini kada je riječ o prodaji oružja i municije.

Kolić i Mašić imaju i po oko 13,5 posto (dakle zajedno oko 27 posto) udjela u firmi PTG Goražde, jednom od lidera bh. namjenske industrije. Također su među suvlasnicima firme Bosanska fabrika municije (Bosnian Amunition Factory).

Tafro je, pak, u javnosti poznat kao jedan od direktora Unis Ginexa, još jednog lidera namjenske industrije.

Unutrašnja previranja u Bosnalijeku

S druge strane, u Bosnalijeku je u toku unutrašnja borba između dva tabora. S jedne strane je to Uprava na čelu s direktorom Nedimom Uzunovićem, a s druge tešanjski AS Holding kao drugi najveći dioničar (19 posto udjela), s ambicijama da preuzme upravljanje kompanijom.

Bosnalijeku ovo nije prva akvizicija. Ranije su preuzeli udio u firmi Pharmamed Travnik, a u njihovom vlasništvu je i firmi Pharmacy 4 d.o.o. Sarajevo.

No, ovo je prvi izlet izvan sektora farmacije, bar koliko je javnosti poznato, pa bi bilo dobro čuti kako su se odlučili na ovaj korak.

BTF radi za vojnu industriju

Firma BTF je firma specijalizirana za izradu svih vrsta alata za namjensku industriju kao i mašina za posebne namjene po želji kupca.

Kako navode, posjeduju mašinski park za izradu alata za municiju kao i dijelova za mašine koji se sastoji od konvencionalnih strugova, glodalica, brusilica, cnc strugova, cnc glodalica.

Prema podacima iz baze Dun&Bradstreet, ova kompanija je lani imala ukupne prihode od oko 4,5 miliona maraka.

BTF je osnovan 2015 godine. Nalazi se u krugu industrijske zone „Pobjeda“ sa sjedištem u Goraždu. Za sebe kažu da su vodeća fabrika alata na Balkanu.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Biznis

Ljeto je stiglo, a s njim i dugo očekivani godišnji odmori. Prije nego što krenete na more i uživate u ljetnim radostima, pobrinite se...