Povežite se

Magazin

Otkrivena supstanca koja popravlja slomljeni telefon

Objavljeno

na

Dva tima istraživača iz Južne Koreje objavila su da su pronašla rješenje za problem koji muči milione ljudi širom svijeta – napukle ekrane mobilnih telefona.

Stručnajci s korejskog Instituta nauke i tehnologije Univerziteta Jonsej uspjeli su, naime, da razviju polimer koji je moguće ugraditi u LCD zaslone kakvi su ugrađeni na pametnim uređajima, a koji je sposoban da popravi pukotinu.

Naučnici su objavili da su iskoristili supstancu dobijenu od lanenog ulja, a koja se pod UV svjetlom može vratiti u prvobitno stanje u roku od 20 minuta, odnosno na sobnoj temperaturi u roku od 12 sati.

Kako su pojasnili, stvorili su polimer koji sadrži mikrokapsule s uljem lana u kombinaciji sa silikonom. Taj polimer potom su pretvorili u zaštitni sloj koji može da se nanese na ekran pametnog telefona.

Kada dođe do oštećenja, mikrokapsule pucaju i ispunjavaju pukotine, popravljajući oštećeni ekran.

Ovo, međutim, nije ni prvi ni jedini izum koji “popravlja” oštećene ekrane pametnih telefona, ali je problem što su takvi sistemi još uvijek preskupi da bi bili dostupni širokim masama pa se korisnicima, u većini slučajeva, više isplati da se pozdrave sa razbijenim uređajem i kupe novi, nego da popravljaju oštećenje.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Advertisement

Magazin

AP: Ogromna ostrva otpada plutaju rijekama Balkana

Objavljeno

na

Od

Ogromna ostrva otpada plutaju nekim rijekama Balkana i ugrožavaju životnu sredinu, ali i hidroelektranu “Višegrad” na rijeci Drina, piše američka agencija Associated Press.

Plastične flaše i kese, zahrđala burad i drugi otpad juče su se mogli vidjeti u Drini blizu Višegrada, na istoku Bosne i Hercegovine, navodi AP.

Agencija dodaje da je juče počelo uklanjanje otpada kod hidroelektrane “Višegrad” kako bi bila izbjegnuta potencijalna šteta.

Uzvodno, pritoke Drine u Crnoj Gori, Srbiji i BiH nose još otpada nakon što su nabujale vode prešle preko deponija u toj oblasti, piše u tekstu.

AP navodi da balkanske države karakteriše loše upravljanje otpadom i da tone smeća redovno završavaju u rijekama.

Dodaje se da je ovonedjeljno pucanje lančanice koja je zadržavala otpad dovelo do masovnog nagomilavanja smeća u Drini i ugrožavanja višegradske brane.

“Zvaničnici navode da se iz Drine blizu Višegrada svake godine izvuče između 6.000 i 8.000 kubnih metara otpada. Iako problem nije nov, Srbija, BiH i Crna Gora nisu mnogo učinili na njegovom rješavanju, a sve zemlje su na putu ka EU”, piše AP.

Američka agencija navodi riječi ekološkog aktiviste iz grupe Eko centar Dejana Furtule da problem smeća u Drini ugrožava i lokalnu zajednicu jer se otpad poslije vađenja iz rijeke baca na lokalnu deponiju koja često gori i iz koje se otrovna tečnost vraća u Drinu.

“Svi smo ovdje u opasnosti, čitav ekosistem”, rekao je Furtula.

Agencija navodi da je otpad iz rijeke Lim stvorio sličan problem u Potpećkom jezeru na jugozapadu Srbije.

“Slike nagomilanog smeća koje pokriva i vještačko jezero i Drinu izazvale su gnjev. Ovosedmični naslov u listu Blic glasio je ‘Užasno i sramotno’, a u tekstu je Potpećko jezero opisano kao plutajuća deponija”, piše agencija.

Dodaje da su i Drina i Lim rijeke poznate po smaragdnoj boji i pejzažu od kojeg zastaje dah.

 

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Magazin

U Sarajevu se gradi novi objekat sa javnim toaletom, poznato kako će izgledati

Objavljeno

na

Od

U Sarajevu se gradi novi poslovni objekat sa javnim toaletom.

Nalazit će se u ulici Hamdije Kreševljakovića na Drveniji, odmah uz trolejbusku i autobusku stanicu.

Općina Centar je krajem prošle godine izdala dozvolu za gradnju ovog objekta.

Također, Općina se oglasila nedavno saopćenjem o ovom objektu.

Naveli su kako je “pribavljena Izjava investitora kojom se isti obavezuje da će po stupanju na snagu Odluke Komisije, ovoj Službi podnijeti zahtjev za izmjenu odobrenja u pogledu redizajna fasada, a uz konsultacije sa Kantonalnim Zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa”.

Kantonalni Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa se također usaglasio sa ovim zaključkom.

Cijelo saopćenje pročitajte OVDJE.

Pogledajte kako bi ovaj objekat trebao izgledati:

Nastavite čitati

Najčitanije