fbpx
Vijesti

Otkrivamo/Koliko su Dodikove prijetnje opasne: Može li Cvijanović zaustaviti imenovanje bh. ambasadora?

Predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik danas je najavio kako predsjedavajuća predsjedništva BiH Željka Cvijanović neće podržati imenovanja Zlatka Lagumdžije i Damira Arnauta ze ambasadore BiH, tvrdeći kako se radi o ljudima “koji dokazano rade protiv RS-a”.

Podsjećamo, u javnosti se pojavio prijednog imenovanja na diplomatske dužnosti kojeg je sačinio član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. Prema tom prijedlogu Lagumdžija bi trebao biti ambasador naše zemlje u UN-u, a Arnaut u Njemačkoj.

Ako je suditi prema pojašnjenju kojeg smo dobili od Bećirovićeve savjetnice za vanjsku politiku Hode Dedić, Dodikova prijetnja o neprihvatanju imenovanja je “pucanj u prazno”.

– Prema Poslovniku o radu Predsjedništva BiH odluke o imenovanjima ambasadora se trebaju donijeti koncezusom. Međutim, ako se ne postigne koncenzus, Bećirović može već za narednu sjednicu ponovo predložiti ova imenovanja i tada se odluka donosi većinom glasova, a ne koncenzusom, pojanila je Dedić za Oslobođenje.

Također je napomenula kako Bećirović za sada ne želi komentarisati Dodikovu “prijetnju” o neprihvatanju predloženih imenovanja.

Izvor

Oznake: Vijesti

Vezani članci