Otkrivamo kako prepoznati tip kože lica i pravilno je njegovati

23

Na etiketama proizvoda za njegu kože obično piše samo da je proizvod  za suhu, masnu ili kombiniranu kožu lica.

– Proizvode treba birati i prema drugim faktorima koji se tiču samog životnog stila, poput toga koliko spavamo, što jedemo ili koliko se izlažemo suncu, jer sve to utječe na kožu, hormone i proizvodnju sebuma – objasnila je estetičarka Melissa Boyer. Ona kaže i da su uobičajene etikete samo dobra baza, a evo što kažu estetičari, dermatolozi i kozmetičari, kako najbolje možemo odrediti svoj tip kože.Dreamstime | Autor: Dreamstime

Masna koža

Najbolji pokazatelj imate li masnu kožu je kako vam lice izgleda nedugo nakon umivanja, kaže dermatologinja dr. Elena Poulos.

– Oni s masnom kožom će već sat do dva nakon umivanja vidjeti da im se sebum skuplja na čelu, nosu, bradi, a često i na prsima – kaže dr. Poulos. A prema dermatologici dr. Hadley King, drugi pokazatelj masne kože je to što make up ne stoji dugo kako bismo htjeli.

Što koristiti?

Dr. King za ovaj tip kože savjetuje proizvode sa salicilnom kiselinom, koja može biti u gelu za umivanje, vlažnim maramicama ili toniku.

– Salicilna kiselina lako prodire u pore jer je topljiva u mastima, pa se s takvim proizvodima možete riješiti viška sebuma – objasnila je dr. King, a dr. Poulos ističe da je i benzoil peroksid odličan za masnu kožu, ali ga se zbog moguće iritacije treba pažljivo koristiti.

Suha koža

Kako kaže dr. Poulos, i za osobe s ovim tipom vrijedi to da je najbolji pokazatelj stanja kože kakvo je lice nakon umivanja. Oni sa suhom kožom često osjećaju zatezanje, i to pogotovo oko očiju i usta, ako ne nanesu hidrataciju unutar sat do dva nakon čišćenja.

Boyer ističe da su suha i dehidrirana koža potpuno drugačiji pojmovi, i objašnjava da je suha koža rezultat manjka sebuma, a dehidrirana manja vlage.

Što koristiti?

– Proizvodi koji sadrže natrijev hijaluronat ili hijaluronsku kiselina su odlični, jer dodaju vlagu, a ne maste – objasnila je Boyer. Osim toga, preporučuje pranje lica sa sapunima i gelovima sapuna bez deterdženta, ali i hidratantne kreme s ceramidima koji će ojačati barijernu funkciju kože.

Koža sklona aknama

Usprkos mišljenju mnogih da su akne ‘bolest’ onih u pubertetu, one pogađaju sve dobne skupine. Kako kaže dr. Wals, takvu kožu obično prate nepravilnosti i začepljene pore.

– Ako imate poneku bubuljicu, nemate kožu sklonu aknama, no ako su vam pore začepljene i stalno vam izbijaju bubuljice, vjerojatno imate – kaže Wals.

Što koristiti?

Kao i kod masne kože, najbolje je koristiti proizvode sa salicilnom kiselinom.
Osjetljiva koža

Prema Boyer, najbolje ćete prepoznati osjetljivu kožu prema tome kako reagira na sunce.

– Ako imate ovaj tip kože, vjerojatno ste se susreli s rosaceom ili ste osjetljivi i na kraću izloženost suncu – kaže Boyer. A najbolje ćete znati imati li taj tip kože ako si postavite tri pitanja:

1. imate li sezonske alergije
2. Patite li od ekcema
3. Imate li astmu

Ako je odgovor na dva od tri pitanja potvrdan, dr. Wals kaže da je vjerojatno riječ o osjetljivom tipu kože s kojom treba izbjegavati mehaničke pilinge i proizvode s retinolom.

Što koristiti?

Dr. Poulos napominje da osobe s ovim tipom kože trebaju izbjegavati proizvode poput benzoil peroksida, glikolne kiseline i retinola, jer je mogu iziritirati.
Sensilab | Autor: Sensilab

Kombinirana koža

Proizvodi za ovaj tip kože se uglavnom odnose na kožu koja je masna na jednom dijelu lica, obično T zoni, a suha na nekim drugim dijelovima. Ako je to kod vas slučaj, vjerojatno imate kombiniranu kožu. No, dr. Poulos za portal hufpost.com ističe kako kombinirana koža može biti i ona koja je sklona aknama na jednom dijelu, a istovremeno osjetljiva, ili čak sklona aknama i suha.

Što koristiti?

– Nemojte se bojati koristiti proizvode lokalno; ako nije cijelo lice sklono nepravilnosti, ne morate se umivati s gelovima protiv akni – kaže Boyer.

A ako su vam neki dijelovi lica isušeni, dr.King preporučuje iste proizvode kao za suhu kožu, hidrataciju s ceramidima.

Normalna koža

Ovaj tip kože nema gore nabrojena stanja i vjerojatno neće imati akne ili biti previše suha.

– Normalna koža ima odličan balans ulja i vlage i ponekad može imati više sjaja oko nosa i na bradi – kaže dr.Walsh.

– Ovaj tip kože obično podnosi sve, ali važno je upamtiti nanositi proizvode s UV zaštitom. Sve ostalo možete koristiti ako vam odgovara i ne uzrokuje nikakve iritacije – zaključuje dr. King.