fbpx
Vijesti

Otežano ulijevanje Drine u Savu: Šta se može očekivati u narednim danima

Zbog obilne kiše, koja je prešla u snježne padavine, a koje mogu uticati na dodatni porast vodostaja Vrbasa, u petak je zasjedao banjolučki Štab za vanredne situacije. Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković kazao je da je situacija trenutno stabilna i da je sve pod kontrolom.

Prostor za akumulaciju

– Analiziramo i pažljivo pratimo situaciju imajući u vidu da se gradovi u blizini Banje Luke suočavaju sa poplavama i izlijevanjima rijeka. Iako je došlo do porasta vodostaja rijeke Vrbas za jedan metar, stanje držimo pod kontrolom preko HE Bočac i građani nemaju razloga za uznemirenost, kazao je Stanivuković.

Hidrocentrala Bočac, dodao je, propuštaće i nešto veće količine vode kako bi prostor za akumulaciju u jezeru ostao slobodan za potrebe potencijalnog brzog topljenja snježnog pokrivača u narednim danima.

– Naše službe su izvršile i pročišćavanje ključnih kanala na kritičnim tačkama i do sada, na sreću, nismo imali izlijevanja. Redovno pratimo stanje u Piskavici, Mišinom Hanu i Dragočaju, kao i u Lazarevu i Zalužanima, gdje je ranije bilo problema sa poplavama. Banju Luku očekuju i jače snježne padavine. Očekujemo formiranje snježnog pokrivača od pet do 15 centimetara u gradskom području, istakao je Stanivuković.

Vrbas je u četvrtak naveče u potpunosti potopio novu plažu u Srpskim toplicama. Koliki je vodostaj bio, najbolje govori podatak da je nakon bogojavljenske litije samo jedan mladić plivao za časni krst iako se prijavilo njih tridesetak. Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović rekao je da je u Srpskoj situacija stabilna i pod kontrolom.

– Na području Zvornika i Bijeljine situacija je očekivana. Tokom vikenda plavni talas će se spuštati u tom dijelu. Očekujemo da Drina poplavi niže dijelove, kao što je slučaj u dijelu naselja u Zvorniku, na Terminalu. Nekoliko objekata je Drina već poplavila, baš kao i rijeka Hoča. Poplavljen je dio vikend-naselja u Janji. Velika je količina vode u rijeci Savi i otežano je ulijevanje Drine, što može imati za posljedicu da se Drina dodatno izlije u dijelu Janje i Popova, ali ništa alarmantno, smatra Novitović.

Novitović je rekao da je vodostaj Une, Sane i Vrbasa u porastu, da se situacija prati i sve nadležne službe su blagovremeno preduzele zakonom propisane radnje. On je naveo da je na području Hercegovine stabilno stanje, prestale su padavine, nema prijetnji ni rizika, a što se tiče Foče – vodostaj Drine je u opadanju, Ćehotina ima rast i blago izlivanje na dijelu ušća, ali nema ugroženih objekata.

Poplavljene oranice

Na području Zvornika voda se ulila u osam kuća naselja Terminal u Karakaju i u dvije kuće u Srednjem Šepku, ali trenutno vodostaj Drine stagnira i blago opada, saopšteno je iz gradskog Kriznog štaba za vanredne situacije.

U saopštenju se navodi da se voda ulila u kuće, jer je u toku noći maksimalni protok na Hidroelektrani Mali Zvornik iznosio 2.390 kubnih metara u sekundi, što je izazvalo porast vodostaja. Drina se ranije izlila na poljoprivredno zemljište u naseljima Roćević, Šepak i Tršić, ali za sada nema opasnosti da se prelije preko magistralnog puta Zvornik – Bijeljina u naselju Tršić.

Izvor

Oznake: Vijesti

Vezani članci