fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Crna hronika

Osumnjičeni da je slao lažne dojave o postavljenim bombama bit će ispitan zbog terorizma

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je da će muškarac koji je jučer uhapšen zbog lažnog prijavljivanja o navodno postavljenim bombama u zgradama državnog Suda i Općinskog suda u Sarajevu biti ispitan zbog krivičnog djela terorizam.

– Tužiteljica Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju u stalnom je kontaktu i koordinaciji sa pripadnicima SIPA-e, DKPT-a BiH, MUP-a KS, kao i tužiocem Kantonalnog tužilaštva Sarajevo u vezi s provođenjem istražnih aktivnosti u vezi s dojavom o postavljenoj eksplozivnoj napravi u Kompleksu pravosudnih institucija BiH i Općinskom sudu Sarajevo – saopćili.

MUP Kantona Sarajevo jučer je potvrdio da je uhapšena osoba inicijala K. A. (1994) iz Sarajeva. Nezvanično, radi se o Alemu Kahroviću, koji je optužen u jednom predmetu za koji se vodi postupak pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

– Osumnjičena osoba lišena je slobode za krivična djela ugrožavanja sigurnosti i lažne dojave i vrše se potrebne istražne aktivnosti radi daljeg prikupljanja dokaza i potpunog dokumentovanja i krivičnog djela terorizma. Također, istažnim aktivnostima utvrđuje se i moguća povezanost navedenog osumnjičenog sa drugim sličnim krvičnim djelima počinjenim u prethodnom periodu – navode iz Tužilaštva BiH.

Ističu da je značajnu pomoć u otkrivanju i lociranju osumnjičenog pružila OSABiH.

– U sklopu daljih istražnih aktivnosti, kada se steknu uvjeti, osumnjičeni će biti doveden u Tužilaštvo BiH i ispitan u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo terorizma – navodi se u saopćenju iz Tužilaštva BiH.

Također, kako ističu, rade i na procjeni prouzrokovane štete jučerašnjim dojavama, zbog odgođenih ročišta i onemogućavanja rada institucija, čija će naknada biti stavljena na teret osumnjičenom, te se vrše aktivnosti na prikupljanju podataka o pokretnoj i nepokretnoj imovini, u cilju nadokonade prouzrokovane štete.

– Istraga u predmetu intenzivno se nastavlja – naveli su iz Tužilaštva BiH.

Izvor

Možda vam se sviđa

Biznis

Dž. Pol Geti (Jean Paul Getty) rođen je 1892. godine i u drugoj plovini dvadesetog vijeka bio je najbogatiji čovjek na planeti. Osnovao je...

BiH

Sve je spremno za isplatu uvećanih junskih penzija u Federaciji BiH koja će biti 5. jula, potvrdio je za Faktor Amel Lizde, šef Ureda...

Zanimljivosti

Marija Šerifović progovorila je o tome ko bi mogao da je zamijeni u Zvezdama Granda. -Ja sam nezamjenljiva, niko ne pjeva, ne izgleda i...

Zanimljivosti

Popularni pjevač Amar Gile oglasio se na društvenim mrežama emotivnom porukom i čestitao pobjedu Nerminu Handžiću. Naime, Amar je objavio fotografiju sa Nerminom staru...