fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Vijesti

Oslobođenje – UŽIVO / Zbog dojava o bombama u više sarajevskih škola nastava će se odvijati online: Objavljen tekst prijeteće poruke

Jutros je u Kantonu Sarajevo nekoliko škola evakuisano zbog dojave o podmetnutim bombama.

9:55 Dojave se ne odnose samo na osnovne škole kako je prvobitno objavljeno. Bombe su dojavljene i u srednjim školama na području KS. Tako su učenici Prve Bošnjačke gimnazije koji idu u prvu smjenu pušteni kući, dok će druga smjena učenika nastavu pohađati online.

9:45 MUP KS obavještava da nema razloga za podizanje tenzija i uznemirenje javnosti, policija je na terenu i poduzima neophodne aktivnosti koje su uobičajene u situacijama kada se zaprime dojave o bombi.

– Osoblje i učenici školskih ustanova, ali i roditelji, odnosno, staratelji djece koji se nalaze u blizini škola, trebaju postupati po uputama koje dobiju od strane policijskih službenika na terenu, kako bi policija obavila svoj dio posla propisan u ovakvim situacijama – kazali su.

Dodaju da je neophodno strpljenje, odnosno, suzdržati se od širenja neprovjerenih informacija, kako bi se spriječilo bespotrebno izazivanje uznemirenosti i panike.

9:37 Osnovna škola “Čengić Vila 1” drugu smjenu će izvoditi u online režimu.

9:30 

Roditelji jedne škole obaviješteni su da zbog velikog broja škola u KS koje su dobile dojavu o bombi, policija neće stići obaviti pregled prije početka druge smjene te je zbog toga nastava obustavljena cijeli dan.

9:20 Source.ba objavio je i tekst prijetećih poruka koji je stigao na adrese osnovnih škola. Zanimljivo je da je tekst dijelom napisan ekavicom.

– Lud sam, ja sam nakaza, ubiću decu – navodi se, između ostalog, u poruci.

Policija Kantona Sarajevo je obaviještena da je više škola na području KS putem e-maila zaprimilo dojavu o postavljenoj bombi.

Poduzete su neophodne mjere i radnje iz nadležnosti policije, koje uključuju i kontradiverzione preglede školskih ustanova na koje se odnose zaprimljene dojave.

Ova vijest potvrđena nam je iz MUP-a KS.

– Policija je obaviještena o tome i trenutno se poduzimaju mjere i radnje u nadležnosti policije, uključujući i KDZ pregled – kazao nam je portparol Mirza Hadžiabdić.

Za sada nema više informacija o cijeloj situaciji, a o događaju će se iz MUP-a KS oglasiti nakon obavljenih pregleda. 

O svemu je upoznato i Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Izvor

Možda vam se sviđa

Biznis

Dž. Pol Geti (Jean Paul Getty) rođen je 1892. godine i u drugoj plovini dvadesetog vijeka bio je najbogatiji čovjek na planeti. Osnovao je...

BiH

Sve je spremno za isplatu uvećanih junskih penzija u Federaciji BiH koja će biti 5. jula, potvrdio je za Faktor Amel Lizde, šef Ureda...

Zanimljivosti

Marija Šerifović progovorila je o tome ko bi mogao da je zamijeni u Zvezdama Granda. -Ja sam nezamjenljiva, niko ne pjeva, ne izgleda i...

Zanimljivosti

Popularni pjevač Amar Gile oglasio se na društvenim mrežama emotivnom porukom i čestitao pobjedu Nerminu Handžiću. Naime, Amar je objavio fotografiju sa Nerminom staru...