fbpx
Vijesti

Oslobođenje – “Putin to ne može riješiti”

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova navodno je rekla da postoje borbe u unutrašnjem krugu Kremlja, da je Kremlj prepustio centraliziranu kontrolu nad ruskim informacijskim prostorom i da ruski predsjednik Vladimir Putin to očito ne može odmah riješiti. 

Govoreći na forumu u subotu o “praktičnim i tehnološkim aspektima informacijskog i kognitivnog ratovanja u savremenoj stvarnosti” u Moskvi, Zaharova je spomenula da uprkos borbama među “elitama Kremlja”, on nije mogao ponoviti staljinistički pristup uspostavljanja modernog ekvivalenta sovjetskom informativnom birou, objavio je Institut za proučavanje rata (ISW).

“Izjava Zaharove vrijedna je pažnje i podupire nekoliko dugogodišnjih procjena ISW-a o pogoršanju odnosa režima u Kremlju i dinamici kontrole informacijskog prostora.

Izjava podržava nekoliko procjena: da u Kremlju postoje unutarnje borbe između ključnih članova Putinovog unutarnjeg kruga; da je Putin velikim dijelom ustupio ruski informacijski prostor tokom vremena raznim kvazineovisnim akterima te da Putin očito nije u stanju poduzeti odlučne korake kako bi ponovno preuzeo kontrolu nad ruskim informacijskim prostorom”, piše ISW.

“Nejasno je zašto bi Zaharova – iskusna viša glasnogovornica – otvoreno priznala te probleme u javnom okruženju. Zaharova je možda prvi put izravno razgovarala o ovim problemima kako bi ublažila očekivanja ruskih nacionalističkih blogera u vezi s trenutnim sposobnostima Kremlja da se ujedini oko jedinstvenog narativa ili možda čak oko jedinstvene politike”, zaključuje ISW.

Izvor

Oznake: ,

Možda vas zanima