fbpx
Vijesti

Oslobođenje – Opoziv gradonačelnika: Čija pravila vrijede u Bijeljini

Zbog orjentacije biračkih kutija na više biračkih mjesta u Bijeljini bilo je tenzija. Predsjednica Gradske izborne komisije Dijana Savić Božić, odlučno je poručila posmatračima iz SDS-a da se kutije okreću prema zakonu Republike Srpske, a ne pravilima CIK-a BIH. Božićeva je citirala i Zakon u članu 10, gdje piše da birački odbor određuje mjesto za svaku glasačku kabinu vodeći računa da niko unutra ili izvan biračkog mjesta ne može vidjeti birača dok glasa.

– Otvor glasačke kabine treba da bude okrenut ka zidu, izuzetno, ako nije moguće, glasačku kabinu postaviti ispred zida, može se postaviti pored prozora tako da se prozor prekrije i da se onemogući pogled u glasačku kabinu, navedeno je u tom članu.

Centralna izborna komisija BiH je izmjenila raniji Pravilnik o provođenju izbora, kojim je između ostalog propisano da glasačke kabine budu okrenute prema članovima biračkih odbora i posmatračima, što je po mnogima značilo da je odzvonilo bugarskim vozovima i slikanju listića.

Ponašanje posmatrača

Ipak, kako se u Bijeljini ne dešavaju opšti, ni lokalni, niti prijevremeni izbori, GIK primjenjuje propise RS, tvrde.

Pojedine političke stranke u Semberiji optužile su predsjendicu GIK-a da je pristrasna i neprofesionalna. Komisija za sprovođenje opoziva u Bijeljini radiće u skladu sa zakonom, a svi oni koji ne budu radili u skladu sa zakonom biće procesuirani, odgovorila im je predsjednica Komisije Dijana Savić Božić.

Božić je zamolila da se dozvoli Komisiji i biračkim odborima, da sprovedu ovaj postupak po zakonu.

Predsjednica Komisije rekla je da shodno Zakonu, posmatrač posmatra rad i sjedi na mjestu gdje ga postavi predsjednik biračkog odbora.

– Posmatrač ni u kom slučaju ne smije prilaziti stolu, ne smije koristiti telefon, i ometati rad biračkog odbora. Svako drugo postupanje je kršenje Zakona, biće upozoreni, udaljeni sa biračkog mjesta, a osim toga će biti preduzeti i drugi postupci u nadležnosti ove komisije, istakla je Božić.

Inače po zakonima, GIK je odgovorna je za uređenje biračkog mjesta i za druge tehničke pripreme za izbore; odgovorna je za pravilno brojanje gasačkih listića na biračkim mjestima i u opštinskim centrima za brojanje; zadužena je da objedinjuje rezultate izbora sa svih biračkih mjesta u opštini, posebno za svaki organ za koji je vršen izbor i dostavlja ih Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine.

Reagovanje gradonačelnika

CIK će u konačnici dobiti svu dokumentaciju i sa Bijeljinskog opoziva, a Sud BIH razmatraće eventualne žalbe.

Iz kabineta gradonačelnika odmah su se oglasili povodom ovih tvrdnji.

– Kaže naša nepristrasna predsjednica Gradske izborne komisije Dijana Savić Božić u svojoj posljednjoj izjavi za medije “ovo je postupak opoziva koji nema nikakve veze sa lokalnim i opštim izborima. Primjenjuje se isključivo Izborni zakon Republike Srpske i Pravilnik”. U prilozima se jasno vidi kako se ta ista predsjednica poziva na Izborni zakon BiH. Da se Izborni zakon BiH primjenjuje potvrđuje Pravilnik o načinu provođenja postupka opoziva, saopštili su iz ureda gradonačelnika Bijeljine i priložili dokumente, piše N1.

Izvor

Oznake: ,

Možda vas zanima