fbpx
Vijesti

Oslobođenje – Ništa od koalicije sa SDA na nivou FBiH?

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona, izjavio je kako smatra da dogovor na nivou Federacije BiH nije prekršen potpisivanjem jučerašnjeg koalicionog sporazuma za formiranje vlasti u USK-u.

– Ovo sve što je urađeno sinoć urađeno je isključivo za USK. Kada je u pitanju NES i Osmorka na Federaciji svakako ostajemo tu uz jasnu poruku da NES, zajedno sa SBiH neće učestvovati u formiranju nekih nametnutih vlada od strane Schmidta ili nekih polovičnih nametnutih rješenja koja neće biti trajnog karaktera i koja će još više destabilizirati stanje kad je u pitanju FBiH i koja će ići na štetu naših naroda, rekao je Ružnić.

Objasnio je zbog čega je NES istupio iz koalicije na državnom nivou.

– Neophodne stvari, poput vanrednih izbora, će se morati ugraditi u Izborni zakon da bi to bilo provodivo. NES je jasno pokazao da mi nismo oni koji se žele pozicionirati. Kada je u pitanju država BiH, njen Ustav, mi tu nemamo nikakve alternative. Žalimo da oni koji su danas na državnom nivou ne mogu jednom riječju odgovoriti Dodiku. To je bila cijena te koalicije. Zato smo istupili. Mi ćemo uvijek biti na strani države, naš nacionalni program je BiH, kazao je on u intervjuu za FTV.

Poslao je i poruku u kojoj kaže da čvrsta i stabilna Krajina znači čvrstu i stabilnu Bosnu i Hercegovinu.

– BiH u svom hiljadugodišnjem postojanju ima sada najveći status kada su u pitanju put u EU i NATO-u i to je put na kojem ćemo čvrsto stojati, međutim kroz poruku da u Krajini idemo ka jednoj jakoj političkoj stabilnosti, šaljemo jasnu poruku da dok god je čvrsta Krajina, stabilna je i BiH, poručio je Ružnić.

 

Izvor

Oznake: ,

Možda vas zanima