Povežite se sa nama

Sport

Osim: Igrači imaju vremena da se oporave od puta jer nisu stari kao trener da im to teže pada

Objavljeno

-

Plavi će nakon evropskog meča protiv Maccabija sutra ponovo na teren i to protiv neugodnog rivala Širokog.

Pred ovu utakmicu govorio je trener kluba s Grbavice, Amar Osim, koji se na početku osvrnuo na poraz sutrašnjeg rivala od Slobode (3:0) u prošlom kolu.

“Pa, dobri su i dobro izgledaju. Iskreno, prošla utakmica je bila specifična i okrenulo se sve protiv njih gdje je bio raspoložen domaćin, gdje su neke okolnosti bile protiv njih. Ostali su bez igrača, primili neke lijepe golove i na kraju zasluženo izgubili, 3:0 mora biti zasluženo. No, to ne mijenja našu sliku o njima. Oni su pokazali u prijašnjim utakmicama nekakve kvalitete koji ih s pravom mogu staviti u vrh konkurenata za najviši plasman”, rekao je Osim i nastavio.

“Eh sad, mi smo u situaciji kakvoj jesmo, vratili smo se puta i malo smo umorni što je logično jer smo imali tešku utakmicu. Ali, do utakmice ima dovoljno gdje mogu se igrači oporaviti. Mladi su i nisi kao trener stari pa da im teže to pada i ako ponovo zalaganje, disciplinu i solidarnost koji su imali pogotovo u prvom poluvremenu imamo se čemu nadati. Naše utakmice su uglavnom otvoreno bez obzira gdje se igralo ili ovdje ili na Pecari. Mislim da je u zadnjih par godina više pobjeda gostiju nego domaćina. Tako da i ova utakmica će biti otvorena, imamo ambicije da napravimo dobar rezultat, ali imaju i oni i vidjet ćemo nakon meča ko će biti u pravu”.

Podsjećamo, utakmica između Širokog Brijega i Slobode igra se sutra na Pecari od 18 sati.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Sport

Sljedeće sedmice javni poziv za sportske organizacije i stipendije

Objavljeno

-

Od

“Naredne sedmice očekuje se raspisivanje i objava Javnog poziva za sufinansiranje programa/projekata sportskih organizacija u oblasti tjelesne kulture i sporta za 2020. godinu i Javnog poziva za dodjelu sportskih stipendija za 2020. godinu”, kazao je na današnjoj konferenciji za medije ministar kulture sporta i mladih TK Srđan Mićanović.

Također, danas je rečeno da je Ministarstvo ove godine napravilo izmjene i u načinu podnošenja aplikacija. Naime, za razliku od dosadašnje prakse procedura je pojednostavljena na način da će korisnici u zavisnosti od namjene projekta ili programa sa kojim apliciraju popuniti samo jedan odgovarajući aplikacijski obrazac. U tekstu obrazaca odgovara se na niz pitanja, a dokaz tačnosti datih podataka koji se treba dostaviti je takođe naveden u tekstu aplikacijskih obrazaca.

Spomenuti obrasci se mogu preuzeti sa web stranice Vlade Kantona www.vladatk.gov.ba i Ministarstva www.mksmtk.gov.ba i oni se odnose na:

–           Aplikacijski obrazac 1 – Vrhunski, kvalitetni sport i sport lica sa invaliditetom,

–           Aplikacijski obrazac 2 – Sport za sve,

–           Aplikacijski obrazac 3 – Sportske manifestacije i

–           Aplikacijski obrazac 4 – Pružanje usluga korištenja objekata na ime trenažnog procesa.

Spomenuti obrasci se mogu preuzeti sa web stranice Vlade Kantona www.vladatk.gov.ba i Ministarstva www.mksmtk.gov.ba.

Podsjećamo, Vlada Tuzlanskog kantona je, na sjednici održanoj 15. septembra 2020. godine, donijela odluku kojom je utvrdila uslove, kriterije i postupak za raspodjelu sredstava za oblast tjelesne kulture i sporta za 2020. godinu.

Sredstva koja su već ranije planirana rebalansom Budžeta za 2020.godinu u iznosu od 705.000,00 KM, a postupak raspodjele tih sredstava utvrđen ovom odlukom, dodjeljivat će se za namjene sufinansiranja vrhunskog sporta, kvalitetnog sporta, sporta lica sa invaliditetom, sportske rekreacije, sportskog odgoja i obrazovanja, zdravstvene zaštite sportista, pružanje usluga korištenja objekata na ime trenažnog procesa u oblasti sporta i sufinansiranje organizacija sportskih manifestacija.

Također, određeni dio sredstava namijenjen je za nagrađivanje i stipendiranje u sportu koje će se vršiti u skladu sa ranije donesenom Odlukom o uslovima i kriterijima za dodjelu nagrade i stipendije u sportu Tuzlanskog kantona. Obje odluke dostupne su na stranici Ministarstva za kulturu, sport i mlade i stranici Vlade Tuzlanskog kantona.

Kriterijima je utvrđen i način dodjele sredstava Sportskom savezu TK i Sportskom savezu osoba sa invaliditetom TK, a što je definisano odredbama Zakona o sportu.

U odnosu na raniji period i dosadašnji način dodjele sredstava namijenjenih za sportske organizacije, ove godine je po prvi puta napravljen prijedlog bodovanja odnosno kreirani su mjerljivi kriteriji.

Kriteriji koji se boduju detaljno su navedeni u usvojenoj odluci, a neki od njih su učešće i pripreme na olimpijskim igrama, svjetskim i evropskim prvenstvima, međunarodnim ligaškim takmičenjima u kolektivnim sportovima i međunarodnim takmičenjima za pojedinačne sportove na kojima se ostvaruje norma za olimpijske igre, mediteranske igre, balkanska prvenstva, dva najviša ranga takmičenja organizovanim u BiH, ali i vrednovanje priprema i učešća u omladinskim kategorijama. Pored ovih kriterija vrednuju se ostvareni rezultati na ovim takmičenjima, broj članova u državnoj reprezentaciji seniorske i omladinskih kategorija, broj selekcija koja su uključena u redovna takmičenja, broj aktivnih/registrovanih sportista kluba. Veliku vrijednost ima i sam kvalitet projekta.

Posebni kriteriji se odnose i na “Sport za sve” u koji je uključena sportska rekreacija, sportski odgoj i obrazovanje i zdravstvena zaštita sportista, ali i kriteriji za organizaciju sportskih manifestacija. Ispunjavanje kriterija definisanih odlukom sportske organizacije će dokazivati određenom dokumentacijom koja će biti navedena u Javnom pozivu i aplikacijskim obrascima na osnovu kojih će sportske organizacije predlagati svoje projekte ili programe.

Sredstva za dodjelu stipendija će se takođe dodjeljivati putem Javnog poziva za dodjelu sportskih stipendija za 2020. godinu, a pravo na dodjelu stipendije ima:

  1. a) sportista koji je ostvario zapažene ili perspektivne sportske rezultate ili sportske rezultate specijalne olimpijade,
  2. b) sportista- učenik.

Sve dodatne informacije zainteresirane osobe mogu dobiti i putem telefona Ministarstva za kulturu, sport i mlade: 035 369 410 i 035 369 352.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Sport

Sve je gotovo: Džeko stiže na medicinske preglede i potpisuje za Juventus

Objavljeno

-

Od

Kako je objavio Sky Sport prije nekoliko trenutaka, Edin Džeko će definitivno postati fudbaler Juventusa.

Poljak Arkadiusz Milik skoro sve je dogovorio sa Romom što je Dijamanta definitivno oslobodilo i kapiten naše reprezentacije će potpisati za najveći italijanski klub.

Vrijednost transfera je prema navodima Fabrizija Romana 15 miliona eura, a Džeko je već dogovorio lične uslove sa Juventusom.

Zvanična objava se očekuje nakon što Milik definitivno napusti Napoli, a to će biti veoma brzo.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije