fbpx
Sport

Organizator turnira na Ilidži: Huligani mislili da napadaju navijače Zvezde, roditelji hrabro odbranili zastavu

I dalje se ne stišava bura u vezi s napadom na roditelje mladih igrača FK Zvezdara tokom turnira na Ilidži.

Njih su napali maskirani huligani koji su potom uhapšeni, a sa svih strana ne prestaju stizati osude ovog događaja.

Danas je o svemu šutnju prekinuo i organizator turnira “Šampion Junior Kup”, na kojem su igrale ekipe iz devet zemalja. Ono što je zanimljivo, jeste da nije bilo nijednog tima iz Sarajeva…

“Ovim putem ističemo žaljenje i razočarenje što su ove godine u javnosti u prvi plan istaknuti neodgovorni postupci grupe huligana i pojedinaca umjesto druženja i lijepe sportske priče koja je poslana iz Sarajeva i BiH. Kao organizatori, nismo se željeli oglašavati tokom trajanja samog tunira, ali prema javnosti imamo obavezu pojasniti određena dešavanja”, poručili su organizatori turnira.

Navode kako su skandiranje “Ubij Srbina” i napad na predstavnike F.K Zvezdara iz Beograda potpuno odvojeni događaji.

O prvom događaju navode da se desio na utakmici između škole fudbala iz Splita i škole fudbala iz Srbije, te da kao organizatori osuđuju takvo skandiranje. Također, pohvalili su ekspresnu reakciju trenera i osoblja ekipe iz Splita koje je brzo zaustavilo takva skandiranja te sa riječima osude uticalo na polaznike svoje škole fudbala.

Što se tiče drugog slučaja, organizatori su se zahvalili MUP-u Kantona Sarajevo na brzoj reakciji, ap rema njihovim saznanjima određena grupa huligana pokušala je otuđiti zastavu F.K. Zvezdara koja je bila istaknuta u dvorani gdje su nastupali dječaci iz pomenute škole fudbala pa je ista bila lako uočljiva velikom broju učesnika ali i ostalih gledalaca u dvorani.

“Kako je u posljednje vrijeme na tribinama među navijačima popularno paljenje oduzetih transparenata i zastava koje se u navijačkom svijetu smatraju kao osvojen trofej i poniženje prema suparničkim navijačkim skupinama, tako je grupa huligana pomislila da se radi o zastavi F.K. Crvena Zvezda”, pojašnjavaju organizatori, prenosi Klix.

Prema saznanjima organizatora, zastava FK Zvezdara je huligane zbog sličnog naziva kluba, boja ali i ćiriličnog pisma podsjetila na zastave beogradskog kluba sa Marakane.

“Naravno, to ni u kom slučaju nije niti opravdanje niti razlog za bilo kakav huliganski ekces, pogotovo ne na dječijem turniru. Kada je grupa huligana pokušala otuđiti navedenu zastavu, grupa roditelja je hrabro stala u njenu odbranu ne dozvolivši huliganima da istu odnesu nakon čega je došlo do međusobnog koškanja i napada na roditelje djece iz F.K. Zvezdara”, naveli su organizatori.

Također, demantovali su da je došlo i do upotrebe suzavca kako je navedeno u određenim medijima. Prilikom međusobnog naguravanja, jedan od roditelja je u samoodbrani upotrijebio peper sprej za samoodbranu.

Zahvalili su se na bezrezervnoj podršci koju oni kao organizator ali i svi učesnici turnira od strane gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić koja je nakon nemilog incidenta stigla u hotel i razgovarala sa napadnutim roditeljima iz Beograda. Zahvalili su se i Ministru kulture i sporta u Kantonu Sarajeva, Samiru Avdiću kao i Ministru unutrašnjih poslova, gospodinu Admiru Katici koji su došli na turnir i izrazili riječi podrške.

“Ovim putem najoštrije osuđujemo politiziranje kompletnog slučaja. Nemili događaj koji je pokušao baciti ljagu na cijeli turnir, određene političke opcije i struje su nažalost pokušale iskoristiti u svoju korist i na osnovu toga prikupiti jeftine političke poene ali i unijeti dozu nesigurnosti stvarajući osjećaje panike i straha. I dok se jedni zgražaju količinom podrške koja je pružena napadnutim roditeljima, drugi pokušavaju nametnuti priču da Sarajevo nije sigurno za pripadnike određenog naroda”, proučili su organizatori.

Izvor

Oznake: Sport

Vezani članci