fbpx

Orban: Evropa igra jako opasnu igru i sve smo bliži da postanemo strana u ratu

od Urednik

Mađarski premijer Viktor Orban ocijenio je u petak da su sankcije EU protiv Rusije “korak prema ratu”, zaoštravajući kritike protiv strategije Brisela koju smatra “opasnom”, prenosi Euronews.

– Ko god vrši ekonomske intervencije tokom ratnog sukoba samim tim zauzima određenu poziciju – rekao je Orban u tradicionalnom intervjuu radio stanici bliskoj vlasti.

Upozorio je da “Evropa postepeno klizi prema ratu”, izrazivši zabrinutost zbog gomilanja mjera usvojenih u cilju sankcioniranja ruske ofanzive u Ukrajini.

Orban se protivi i prijedlogu Evropske komisije da se Ukrajini dodijeli pomoć od 18 milijardi eura u 2023. godini u obliku kredita čije bi kamate otplaćivale države članice EU.

– Mađarska neće prihvatiti da članice EU zajedno ugovaraju kredite za pomoć Ukrajini – rekao je Orban, prenijela je mađarska novinska agencija MTI.

On je predložio da se isplati jedinstveni iznos Ukrajini, “pravedno” podijeljen između 27 država članica.

– Mađarska bi mogla dati do 170 miliona eura u sklopu bilateralnog sporazuma s Kijevom – rekao je on.

Orban je rekao da je spreman “boriti se protiv mogućeg novog paketa mjera” kako bi Mađarska bila izuzeta iz toga kao i u slučaju embarga na naftu.

– EU sada šalje razorna oružja, uvježbavamo ukrajinske vojnike na vlastitoj teritoriji, namećemo sankcije na energiju. Postajemo integralni dio sukoba. Još nam se ne puca iznad glava, ali jako blizu smo toga da postanemo zaraćena strana. Evropa igra jako opasnu igru – zaključio je Orban u intervjuu za domaći radio, prenijela je MTI.

Izvor

Možda vam se sviđa

O nama

cropped-LogoBH.png

Bosanskohercegovački internet portal!

@2023 BH Portal – Sva prava zadržana. Designed and Developed by RBI.