Povežite se sa nama

COVID-19

Oprez: U BiH se pojavile maske sumnjive kvalitete

Objavljeno

-

Štab civilne zaštite, Zapadno- hercegovačkog kantona, na jučerašnjoj sjednici je razmatrao epidemiološku situaciju te je zaključeno kako je situacija i dalje ozbiljna, iako je zaustavljen rast oboljelih u proteklih 12 dana.

Prisutan je povećan broj hospitalizacija zbog komplikacija izazvanih koronavirusom što je rezultiralo povećanom smrtnošću u posljednje vrijeme, saopćeno je iz Štaba.

Svadbene svečanosti su i dalje glavni izvor oboljenja zbog čega je predložena rasprava na idućoj sjednici o skraćenju radnog vremena svadbenih salona.

Zavod za javno zdravstvo ZHK preporučuje izbjegavanje svadbenih svečanosti, naročito starijim osobama i osobama koje imaju određene zdravstvene probleme.

Uprava za inspekcijske poslove nastavlja zadane aktivnosti, a Štab je obaviješten o formiranju gradskih i općinskih timova za inspekcijski nadzor koji bi trebali početi s radom od subote, 12. rujna.

Na tržištu su se pojavile zaštitne maske sumnjive kvalitete, o čemu bi trebala biti pokrenuta istraga, a primjerci sumnjivih maski su poslani u Zavod za javno zdravstvo FBiH na ispitivanje.

Zadužen je Krizni stožer ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHK da do iduće sjednice pripremi konkretan prijedlog za izolatorij, stoji u priopćenju, prenosi Fena.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

COVID-19

Studija predlaže uvođenje ‘tihih zona’: Evo što to znači i kako bi se njima smanjilo širenje virusa

Objavljeno

-

Od

Tišim govorom zrakom se raspršuje manje virusa te se tako smanjuje njegovo širenje, što u vrijeme pandemije koronavirusa može biti važno u visokorizičnim zatvorenim prostorima poput bolnica ili restorana, utvrdili su američki znanstvenici.

Smanjenje glasnoće za samo šest decibela u prosječnom govoru može imati isti učinak na sprečavanje širenja virusa kao i udvostručenje ventilacije u prostoriji, tvrde znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta.

“Rezultati naše studije ukazuju na to da bi javnozdravstvene vlasti trebali razmotriti uvođenje ‘tihih zona’ u zatvorenim prostorima visokog rizika poput čekaonica u bolnicama ili u restoranima i zalogajnicama”, napisali su.

Svjetska zdravstvena organizacija u srpnju je iznijela mogućnost po kojoj se koronavirus može širiti aerosolom u situacijama poput zbornog pjevanja ili za vrijeme vježbanja u teretanama te u restoranima. Mikroskopske čestice koje se raspršuju tijekom govora dovoljno su velike da nose aktivne čestice virusa, pokazalo je istraživanje. Povećanje glasnoće za 35 decibela, što je razlika između šapta i vike, odašilje 50 puta više čestica.

Nisu svi zatvoreni prostori jednaki kada je posrijedi širenje virusa aerosolom”, kazao je glavni autor studije William Ristenpart.

“Napučena, ali tiha učionica puno je manje opasna od karaoke bara u kojemu nema mnogo ljudi, ali se ondje nadvikuju zbog glasne muzike ili glasno pjevaju”.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

COVID-19

Roditelji u Mostaru poručili: Zašto se nije reagiralo u februaru kada su razredi bili desetkovani (FOTO)

Objavljeno

-

Od

Roditelji mostarskih školaraca okupljenih u Udruženje „Naša djeca“ večeras su organizirali protestnu šetnju pod nazivom „Socijalizacija, ne ekranizacija“.

Članovi ovog Udruženja, njih više od 2.500 već duže vrijeme iskazuju nezadovoljstvo organizacijom nastavnog procesa, a protestnom šetnjom su nadležnima željeli poručiti da od svijih zahtjeva neće odustati.

Mjera samoizolacije

Kako je kazala Mirjana Laganin, portparol Udruženja, njihov glavni zahtjev jeste taj da se online nastava održava, isključivo, u slučaju opće karantene.

– Zahtijevamo da se mjera samoizolacije izrekne samo zaraženom djetetu, a ne svim učenicima u grupi, odnosno razredu. Također, da se mjerenje temperature djeci vrši kod kuće, a ne pri ulasku u školu. Zahtijevamo i obavezno uvođenje velikog odmora za učenike svih razreda na otvorenom te ukidanje ograničenja maksimalnog broja učenika na 15 i formiranje razreda ovisno o kapacitetu učionica, kao i da se ispita koliko mjere utječu na psihološki i socijalni razvoj djeteta – iznijela je Laganin.

Naglasila je da se roditelji konstantno javljaju i negoduju te da iznose razna iskustva u proteklih sedam dana nastave.

– Imali smo slučaj u vezi samoizolacije, gdje je djetetu određena ta mjera, zbog zaražene majke. Međutim, nakon isteka mjere, škola ne želi vratiti dijete, a s druge strane liječnik ne želi propisati obavezu testiranja budući da dijete nema simptome. Pored toga i učitelji su nezadovoljni zbog rotiranja, jer su grupe podijeljen onako kako to ne treba biti, to se moglo drugačije organizirati, a u svakom slučaju roditelji imaju puno poteškoća oko brige za svoju djecu u ovakvim okolnostima provođenja nastave – kazala je ona.

Ustrajati do kraja

Dragan Musa, član UO Udruženja i roditelj troje djece, od kojih je dvoje školskog uzrasta poručio je da će ustrajati do kraja, sve dok se , naveo je, ne dogode promjene i dok nadležno ministarstvo ne počne razgovarati s roditeljima.

Ajla Žujo majka dvoje djece uzrasta 15 i 11 godina kazala je kako želi da se njena djeca normalno obrazuju, a ne da nastavu pohađaju na ovaj način. Mjere koje su donesene su, kazala je, nelogične, pogotovo, u okolnostima kada su dopuštene svadbe, kada rade ugostiteljski objekti i kada djeca, na koncu, zajedno pohađaju razne vannastavne aktivnosti i kada se druže van škole.

– Pitam se zašto niko nije reagovao u februaru, kada su nam djeca masovno obolijevala od gripe,čega li već, kada su nam razredi bili desetkovani. Zbog čega tada nisu škole bile zatvorene – rekla je Žujo.

Podršku roditeljima su pružili i brojni učitelji i nastavnici, a također, u Gradskom parku je organizirano i potpisivanje peticije sa zahtjevima koje će roditelji uputiti nadležnim instancama.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije