Povežite se

Biznis

Ogromne posljedice korona-krize u FBiH: Samo u decembru promet manji za 372 miliona KM

Objavljeno

na

Prema službenim podacima Porezne uprave Federacije BiH na dan 31.12.2020. godine na području ovog entiteta instalirano je ukupno 85.447 fiskalnih uređaja, putem kojih je u decembru 2020. godine evidentiran ukupan promet u iznosu 3 milijarde 930 miliona 82 hiljade i 193,59 KM.

U odnosu na 31.12.2019. godine broj fiskalnih uređaja je veći za 9.682, a evidentirani promet u mjesecu decembru 2020. godine je manji u odnosu na decembar 2019. godine za 372 miliona 41 hiljadu i 65,87 KM.

Evidentirani promet putem fiskalnih uređaja po kantonima za 2019. i 2020. godinu može se vidjeti u tabelarnom prikazu.

 

Općina s najvećim brojem fiskalnih uređaja na dan 31.12.2020. godine je općina Centar Sarajevo na čijem području je instalirano 5.615 fiskalnih uređaja.

Općina s najmanjim brojem fiskalnih uređaja na dan 31.12.2020. godine je općina Dobretići na čijem području su instalirana četiri fiskalna uređaja.

Općina u kojoj je evidentiran najveći ukupan promet putem fiskalnih uređaja u mjesecu decembru 2020. godine je općina Novi Grad Sarajevo na čijem području je evidentiran ukupan promet fiskalnih uređaja u iznosu od 314 miliona 900 hiljada i 320,60 KM.

Općina u kojoj je evidentiran najmanji ukupan promet putem fiskalnih uređaja u mjesecu decembru 2020. godine je općina Dobretići na čijem području je evidentiran ukupan promet fiskalnih uređaja u iznosu od 132.160,85 KM.

Advertisement

Biznis

Novi Pazar: Industrijska zona čeka nove investitore

Objavljeno

na

Od

Industrijska zona u Novom Pazaru raspolaže sa 12 hektara slobodnog prostora za privrednike, pokazuju poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

U okviru zone, koja se prostire na 42 hektara, trenutno posluje 45 poslovnih subjekata, koji koriste oko 71 odsto te površine, odnosno 30 hektara.

Od osam infrastrkturnih zahteva, u koje spadaju putevi, električni vodovi, gasne instalacije, telekomunikacije, železnica, vodovod, kanalizacija i upravljanje otpadom, ona ispunjava šest, jer ne poseduje gas i železnicu.

Presudni faktori mnogim investitorima za početak poslovanja su u najčešćim slučajevima izgrađena infrastruktura, blizina autoputa, kvalifikacije opštine i postojanje univerziteta.

Prosečna neto zarada u oktobru prošle godine u Novom Pazaru iznosila je oko 45 hiljada dinara, a prema poslednjim podacima u ovom gradu ima oko 22 hiljade nezaposlenih.

U Srbiji postoje 374 industrijske zone u 133 opštine, u okviru kojih posluje 1.884 poslovnih subjekata.

 

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Biznis

Wall Street oštro pao na početku godine – poznato i šta je uzdrmalo ovo tržište

Objavljeno

na

Od

Na Wall Streetu su u ponedjeljak, prvog dana trgovanja u novoj godini, burzovni indeksi oštro pali jer se ulagači klone rizika zbog predstojećih izbora za Senat u Georgiji i daljnjeg snažnog rasta broja oboljelih od koronavirusa.

Dow Jones skliznuo je 382 boda ili 1,25 posto, na 30.223 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,48 posto, na 3.700 bodova, a Nasdaq indeks 1,47 posto, na 12.698 bodova.

Za Dow Jones i S&P 500 to je bio najveći dnevni pad od kraja oktobra, a za Nasdaq indeks od 9. decembra, pa su sva tri indeksa skliznula na najniži nivo u dvije sedmice.

Oprez

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja Dow Jones i S&P 500 dosegnuli su nove rekordne nivoe, pa se činilo da će se nastaviti trend njihovog snažnog rasta iz 2020. godine na krilima golemih fiskalnih i monetarnih poticaja. No, ubrzo je na tržištu zavladao oprez, pa se smjer indeksa preokrenuo.

Ulagači, naime, nisu voljni riskirati uoči važnih izbora za Senat u Georgiji, koji će imati presudan utjecaj na početak mandata izabranog demokratskog predsjednika Joe Bidena. Georgia u zadnjih 20 godina nije birala demokrate u Senat, no ako sada ostvare dvostruku pobjedu, demokrati će zadobiti prevagu u gornjem domu. A kako demokrati već drže većinu u Zastupničkom domu, to bi Bidenu olakšalo provođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su promjene poreznih zakona, nove poticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu.

Posljednjih mjeseci tržište je snažno raslo zahvaljujući nadi ulagača da će se uskoro, zahvaljujući cijepljenju protiv infekcije COVID-19, ekonomske aktivnosti normalizirati. No, širenje koronavirusa u SAD-u ne popušta, pa je ukupan broj umrlih od COVID-a premašio 350.000.

Godinu počinjemo s virusom izvan kontrole. Vjerojatno ćemo godinu završiti s kontrolom nad virusom. No, razdoblje između početka i kraja godine bit će puno neizvjesnosti i vjerojatno ispunjeno čestim padovima na tržištu jer će ulagači reagirati na kratkoročne vijesti”, kaže Brian Reynolds, strateg u firmi Reynolds Strategy.

Predah

Unatoč pandemiji koronavirusa, koja je izazvala pad ekonomije i zarada većine kompanija, svi burzovni indeksi na Wall Streetu prošle su godine snažno porasli i dosegnuli najviše razine u povijesti. To se zahvaljuje golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama privredi, koje su povećale likvidnost na tržištima, a kako su kamatne stope izuzetno niske, dionice predstavljaju najprivlačniju investiciju.

„Ulagači su na tački kada žele predah dok procjene različite stvari koje predstoje u ovoj godini”, kaže Lindsey Bell, direktorica u firmi Ally Invest.

Neki su ulagači oprezni i u vezi oporavka privrede, s obzirom na i dalje visoku razinu nezaposlenosti i nedavno uvedene strože restriktivne mjere u nekim saveznim državama, što bi moglo usporiti oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva.

na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 1,72 posto, na 6.571 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,06 posto, na 13.726 bodova, a pariški CAC 0,68 posto, na 5.588 bodova.

Nastavite čitati

Najčitanije