Ogromna razlika u plaćama: Ženske glumice su dosta manje plaćene od muških glumaca

1

 

Prošle su četiri godine od moćnog govora Patricije Arquette na dodjeli Oscara u kojem je zahtijevala jednake plaće za glumce i glumice. Iako su brojne zvijezde iz holivudske elite njene riječi podržale gromoglasnim pljeskom, malo se toga promijenilo.

Naime, Scarlett Johansson je najplaćenija glumica ove godine sa zaradom od 56 miliona dolara, ali ako znate da je Dwayne ‘The Rock’ Johnson zaradio čak 89,4 miliona,  znate da nešto ne štima.

Da stvari budu još gore, Scarlettin prihod nadmašila su još šestorica glumaca, uključujući Chrisa Hemswortha (76,4 miliona dolara), Roberta Downeya Jr-a (66 miliona dolara) i bolivudsku zvijezdu Akshaya Kumara (65 miliona dolara).

Forbesov novinar kaže da iako su zarade glumice ogromne, to ne znači da ne bismo trebali zanemariti razliku u zaradama koja je suluda.

Sehdev tvrdi da je pravi razlog svega odraz sistemske nejednakosti koju žene doživljavaju na poslu i u društvu. Svjesna i podsvjesna diskriminacija na temelju roda je itekako ukorijenjena u Hollywoodu.