fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Oduzeta dozvola za rad poznatoj mikrokreditnoj organizaciji

Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine oduzela je dozvolu za obavljanje poslova davanja mikrokredita Mikrokreditnom društvu “IuteCredit” d.o.o. Sarajevo.

Rješenje o oduzimanju dozvole doneseno je 27. juna 2024. godine.

Ovim rješenjem, društvu IuteCredit BH nije dozvoljeno sklapati nove poslove u vezi sa obavljanjem mikrokredita od 30. juna 2024. godine, osim onih kojima se osigurava prestaanak obavljanja poslova davanja mikrokredita i usklađivanja djelatnosti sa ovim rješenjem na način određen Zakonom o mikrokreditnim organizacijama.

Riječ je o kompaniji koja posluje u okvirima međunarodne finansijske organizacije IuteCredit. Sjedište organizacije je u Estoniji a posluje u većem broju zemalja.

Inače, kako je BiznisInfo.ba u više navrata pisao, ova kompanija od početka poslovanja u BiH posluje s gubitkom.

Ovo društvo je najveći gubitaš ne samo među mikrokreditnim organizacijama u BiH, već i ukupno u finansijskom sektoru u našoj zemlji. U BiH su počeli poslovati početkom 2019. ali od tada gomilaju samo gubitke.

Naprimjer, 2022. su imali gubitak u BiH od 5,5 miliona KM, dok su im ukupni plasmani bili 13,6 miliona KM, te su imali 35 zaposlenih. Prošle godine, kada su već smanjili poslovanje, gubitak je bio 1,2 miliona.

Prošle godine su i sami tvrdili da će se povući iz Bosne i Hercegovine “zbog regulatornog okruženja u zemlji povezanog s digitalizacijom”.

– Regulatorni pristup karakterizira konzervativizam i općenito negativan stav prema digitalizaciji, što nam je učinilo sve većim izazovom učinkovito poslovanje na tržištu – rekli su tada iz IuteCredita.

The post Oduzeta dozvola za rad poznatoj mikrokreditnoj organizaciji appeared first on Biznis Info.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...