fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Održiva tranzicija: Četiri lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini će uskoro dobiti svoje tranzicijske planove

Uspješno je završen drugi krug konsultacijskih sastanaka u okviru programa “BiH SuTra”, čime su četiri lokalne zajednice bliže finaliziranju svojih tranzicijskih planova.

U okviru inicijalnih aktivnosti programa “BiH SuTra”, krajem 2023. godine općine/opštine Banovići, Breza i Ugljevik, zajedno sa Gradom Živinice, definisale su Vizije do 2050. godine, usklađene sa Zelenom agendom za Zapadni Balkan. Ove vizije su vodile kreiranje prvog nacrta tranzicijskih planova, u kojima su navedeni ciljevi, mjere i aktivnosti kroz pet razvojnih pravaca za kratkoročni, srednjoročni i dugoročni period. Ovi planovi integrišu rodnu ravnopravnost, socijalnu jednakost i borbu protiv siromaštva kao bitne aspekte pravedne tranzicije.

U prvom krugu konsultacijskih sastanaka održanih u aprilu ove godine, predložene mjere i aktivnosti su predstavljene zainteresovanim stranama iz različitih sektora u četiri regije bogate ugljem. Drugi krug sastanaka koji je održan u junu u jedinicama lokalnih samouprava, bio je fokusiran na detaljne prezentacije kratkoročnih aktivnosti planiranih za period 2025 – 2027. Predstavnici iz svake pilot oblasti pozvani su da daju povratne informacije o ovim aktivnostima do 1. jula 2024., što će doprinijeti finalizaciji tranzicijskih planova općina/opština Banovići, Breza, Ugljevik i Grada Živinice do sredine jula 2024. godine.

Junski događaji su pružili pregled trenutnih dešavanja na svakom od pet razvojnih pravaca: dekarbonizacija, cirkularna ekonomija, smanjenje zagađenja, održiva poljoprivreda, zaštita prirode i biodiverziteta. Programski stručnjaci su istakli kratkoročne aktivnosti uključene u Operativni plan za održivu tranziciju tokom perioda 2025 – 2027.

“Drugi krug konsultacija sa zainteresovanim stranama u jedinicama lokalne samouprave nam je dao određene smjernice i komentare o tome na koji način treba definisati i oblikovati aktivnosti i šta je ono što bi u kratkom roku bilo izvodljivo i što bi bio prioritet određenih jedinica lokalne samouprave. Ono što smo primijetili tokom održanih događaja jeste da i drugi razvojni pravci održive tranzicije, pored aktuelnih pitanja energije i dekarbonizacije, privlače jako mnogo pažnje u lokalnim zajednicama te da je važno baviti se i zaštitom prirode i biodiverziteta, poljoprivredom i drugim oblastima”, zaključila je Saša Solujić, voditeljica programa “BiH SuTra”.

Finalni tranzicijski planovi će također uključivati ​​procjene finansijskih sredstava za implementaciju svake predložene mjere za pet razvojnih pravaca. Na osnovu toga, Banovići, Breza, Ugljevik i Živinice će prioritizirati mjere u skladu sa raspoloživim resursima. “BiH SuTra” program, koji provodi Štokholmski institut za okoliš (SEI), uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida), će pomoći implementaciju dvije prioritetne (neinfrastrukturne) mjere u svakoj programskoj jedinici lokalne samouprave po usvajanju operativnih trogodišnjih planova, a u skladu sa postojećim zakonskim regulativama.

“BiH SuTra” ima za cilj njegovanje održivijeg društva i poboljšanje uslova okoliša i životnih uslova u regijama bogatim ugljem Bosne i Hercegovine, postavljajući kurs za dugoročne, srednjoročne i kratkoročne ciljeve kroz participativne i sveobuhvatne procese planiranja.

Izvor

Izdvojeno

Zanimljivosti

Jelena Karleuša je otputovala u Atinu, gdje je iznajmila vilu na obali mora u sklopu najluksuznijeg hotela s pet zvjezdica. Kako prenose srbijanski mediji,...

Magazin

Kćerka Zdravka Čolića, Una Čolić, nerijetko na društvenim mrežama objavi provokativnu fotografiju zbog koje njeni pratioci ne ostaju ravnodušni. Una je sada objavila fotografiju...

Sport

Skokovi u vodu “Bentbaša Cliff Diving” postali su prepoznatljiv brend Grada Sarajeva, a ove godine takmičenje je zakazano za nedjelju, 4. august.  “Uveliko traju...

Zanimljivosti

Pjevačica Lidija Bačić (38) ovoga ljeta radi punom parom. Čeka je niz koncerata diljem Hrvatske, a predah od pjevanja uzela je opuštajući se uz...