fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Vijesti

Održan je sastanak Xi Jinpinga i Joe Bidena: Od posljednjeg se mnogo toga dogodilo

(KMG)–Kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Joe Biden održali su samit na imanju Filoli u San Francisku.

Predsjednik Xi Jinping je napomenuo da je prošlo godinu dana od njihovog posljednjeg sastanka na Baliju u Indoneziji i da se od tada mnogo toga dogodilo. Svijet je izašao iz pandemije covida, ali je još uvijek pod njenim ogromnim utjecajima.

Svjetska ekonomija se oporavlja, ali njen zamah ostaje spor, a industrijskim i lancima snabdijevanja i dalje prijeti prekid, dok je protekcionizam u porastu. Sve su to veliki problemi.

„Kinesko-američke odnose, koji su najvažniji bilateralni odnosi u svijetu, treba posmatrati u širem kontekstu ubrzanih globalnih transformacija bez presedana u jednom vijeku. Odnosi treba da se razvijaju na način koji koristi našim narodima i ispunjava našu odgovornost za ljudski napredak”, rekao je Xi.

Predsjednik Xi Jinping je istakao da kinesko-američki odnosi nikada nisu bili glatki u proteklih 50 i više godina i da su se uvijek suočavali s problemima ove ili one vrste. Ipak, nastavili su napredovati usred preokreta. Za dvije velike zemlje poput Kine i Sjedinjenih Američkih Država, ne postoji opcija da jedna drugoj okrenu leđa. Nerealno je da jedna strana mijenja drugu. A sukobi i konfrontacije imaju nepodnošljive posljedice za obje strane.

Predsjednik Xi Jinping je podvukao svoj dosljedan stav da konkurencija velikih zemalja nije prevladavajući trend sadašnjeg vremena i da ne može riješiti probleme s kojima se suočavaju Kina i Sjedinjene Države ili svijet u cjelini. Planeta Zemlja je dovoljno velika da dvije zemlje mogu uspjeti, a uspjeh jedne zemlje je prilika za drugu.

Objektivna je činjenica da se Kina i SAD razlikuju u pogledu istorije, kulture, društvenog sistema i puta razvoja. Međutim, sve dok se međusobno poštuju, koegzistiraju u miru i teže saradnji u kojoj svi dobijaju, biće u potpunosti sposobni da se izdignu iznad svojih razlika i pronađu pravi način da se slažu jedni s drugima. Predsjednik Xi je izrazio svoje čvrsto uvjerenje u obećavajuću budućnost bilateralnih odnosa.

Predsjednik Xi je istakao da kao lideri kinesko-američkih odnosa on i predsjednik Bajden preuzimaju veliku odgovornost za odnose dvije zemlje, dva naroda, za svijet i istoriju. Raduje se dubinskoj razmjeni mišljenja i postizanju novih sporazuma s predsjednikom Bidenom o strateškim i sveobuhvatnim pitanjima kritičnim za smjer kinesko-američkih odnosa, kao i glavnim pitanjima koja utiču na svjetski mir i razvoj.

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Crna hronika

Na magistralnom putu M-4 Tuzla – Doboj, u naselju Donja Lohinja kod Gračanice, jučer se dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj je jedna osoba...