fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Određen pritvor osumnjičenom za ratovanje u Siriji i Iraku

Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor Adnanu Ćatiću, osumnjičenom za organiziranje terorističke grupe, odnosno da je oko deset godina učestvovao na stranim ratištima Sirije i Iraka, saopćeno je iz ove institucije.

Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Osumnjičenom Ćatiću, kako Sud BiH navodi u saopćenju, određen je pritvor u trajanju od jednog mjeseca računajući od dana hapšenja ili do nove odluke Suda.

Ova mjera osumnjičenom je određena zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će uništiti, sakriti dokaze ili ometati krivični postupak uticajem na svjedoke te da će ponoviti krivično djelo.

Na ročištu na kojem se raspravljalo o pritvoru, tužilac Dubravko Čampara je pojasnio da se Ćatić, nakon skoro deset godina učestvovanja na stranim ratištima, vratio iz Turske u BiH s putnim listom i pasošem koji je istekao, te je priveden na aerodromu 17. novembra.

Njegov branilac Senad Dupovac je tada rekao da dokazi ukazuju da Ćatić nije bio u borbama, nego je radio u osnovnoj školi u Siriji, te je zatražio mjere zabrane napuštanja boravišta i policijsku provjeru dva puta dnevno.

Ćatić je pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnje da je učestvovao na stranim ratištima Sirije i Iraka, gdje je bio u strukturama takozvanog ISIL-a.


Post Views: 7

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Biznis

Ljeto je stiglo, a s njim i dugo očekivani godišnji odmori. Prije nego što krenete na more i uživate u ljetnim radostima, pobrinite se...