Odlični trikovi: Ne trebate više snagatore za otvoriti staklenke

14

 

Svaki od savjeta ne uključuje nikakve posebne pripreme ni alat, a za neke od pokušaja ne treba vam čak ni ono što inače imate na raspolaganju u kuhinji.1. Koristite suhu krpu

Obična kuhinjska krpa može biti dobar pomoćnik u otvaranju staklenke. Stavite je na poklopac, čvrsto uhvatite i okrenete. Staklenku držite rukom koja vam nije dominantna, a poklopac s krpom okrećite dominantnom rukom. Dakako, poželjno je zahvat obaviti iznad sudopera ili stola kako biste površinu lakše očistili u slučaju naglog otvaranja i prolijevanja sadržaja.

2. Uzmite kuhinjske rukavice

Obične gumene rukavice za čišćenje pomoći će vam u smanjenju trenja između staklenke i ruke. Staklenku obuhvatite rukom u rukavici pa ćete imati čvršći hvat, a time je i vjerojatnost da ćete otvoriti poklopac bez teškoća puno veća.

3. Stavite staklenku u toplu vodu

Staklenku stavite u veću zdjelu i napunite je toplom vodom ili stavite u sudoper i pustite da po njoj teče topla voda. Važno je da voda dopire do dijela gdje se poklopac spaja sa staklenkom. Ostavite tako stajati oko minutu, a zatim obrišite poklopac i jednostavno ga otvorite bez problema. Postoji i mogućnost da staklenku ostavite u posudi s toplom vodom, ali tako da je dno okrenuto prema gore, a poklopac je potopljen u vodi. Vrijedi isto – nakon minutu izvadite i obrišite te otvorite.
Dreamstime | Autor: Dreamstime


4. Omotajte gumicu oko poklopca

Običnu plastičnu gumicu omotajte oko poklopca toliko da bude čvrsta. Ako je veća gumica, omotajte je nekoliko puta. Važno je da dobro stegne poklopac. Koristite snažniju ruku i okrenite poklopac kako biste ga otvorili.
Željko Hladika/PIXSELL | Autor: Željko Hladika/PIXSELL

5. Omotajte poklopac folijom

Običnu foliju za umatanje hrane ili plastičnu vrećicu omotajte oko poklopca staklenke. Stavite je preko poklopca i pritisnite dok se nije dobro uhvatila, a zatim okrenite.
Dreamstime | Autor: Dreamstime

6. Pritisnite sredinu

Kako biste otklonili otpor poklopca, nekoliko puta ga dobro pritisnite u sredini. To bi trebalo pomoći da se olabavi, a onda ga treba samo okrenuti i otvoriti.

7. Koristite nož ili vilicu

Metoda otvaranja koja jamči uspjeh podrazumijeva i korištenje noža ili vilice. Rub noža treba ugurati između staklenke i poklopca te malo pridignuti kako bi se opustio pritisak. Poklopac se potom okreće i otvara bez teškoća.

8. Okrenite i udarite

Držite staklenku pod kutem od 45 stupnjeva okrenutu dnom prema gore u jednoj ruci, dok snažnijom rukom čvrsto udarite dno staklenke. Postupak ponavljajte sve dok ne čujete “klik” koji označava da se poklopac opustio.

9. Koristite fen

Vrući zrak iz fena uperenog u poklopac staklenke trebao bi pomoći da se metal raširi i time popusti pritisak. Dovoljno je 30 sekundi, a zatim uz pomoć ručnika kako se ne biste opekli otvorite staklenku.


10. Udarite nožem

Drškom noža za mazanje lagano udarite u rub poklopca s gornje strane te ponovite postupak nekoliko puta. I to je to, pritisak je popustio i staklenka bi se trebala otvoriti.