fbpx

Odaberite odgovarajuću kuhinju (FOTO) | RTV TK

Magazin
Pregleda: 27

Kupovina ili obnova kuhinje nije lagan zadatak. Kao središte svakog doma, kuhinja treba ispuniti mnoge zahtjeve, kako stilski, tako i funkcionalno. Ukoliko se pitate koji tip kuhinje najbolje odgovara vašoj obitelji, u nastavku teksta možete pronaći odgovor.

Kuhinje ne dolaze samo u različitim stilovima, bojama i rasponima cijena, već i u različitim oblicima. Prije nego se odlučite za kupovinu, razmislite o tome koji oblik kuhinje odgovara vama, ali i prostoriji.

Oblik kuhinje je važan kriterij

Često maštamo o ogromnim kuhinjama s puno prostora za odlaganje, koje su u isto vrijeme otvorene i pune svjetla. Ali, koliko takva kuhinja odgovara vašim kuharskim navikama i prohtjevima obitelji? Broj ljudi u domaćinstvu, kao i prozori i vrata, trebaju biti integrirani u plan kuhinje, uz posebne zahtjeve za električne uređaje i eventualnu blagovaonicu.

Stoga, na početku planiranja kuhinjskog namještaja i opreme, postavite sebi nekoliko pitanja:

Koji oblik kuhinje se vama dopada, a koji pristaje u prostoru namjenjenom za kuhinju?

Da li se vaša kuhinja uglavnom koristi za kuhanje?

Da li je u vašem domu kuhinja mjesto za okupljanje obitelji i prijatelja?

Da li su djeca uključena u pripremu obroka?

Koji kuhinjski aparati trebaju biti integrirani?

Koliko je prostora za odlaganje i skladištenje potrebno?

Svi oblici kuhinja imaju svoje prednosti i nedostatke, tako da odabir idealnog tipa nije uopće jednostavan. Zato predlažemo konsultaciju sa savjetnikom za kuhinjski namještaj i opremu. To je stručno lice koje će vam najbolje prezentirati sve opcije, i pomoći u planiranju savršene kuhinje za vaše potrebe!

Koji oblici kuhinja postoje?

Prije nego se odlučite za oblik kuhinje, važno je razmotriti kako je strukturiran prostor koji će se za tu namjenu koristiti. Oblik i veličina prostorije daju neke mogućnosti, ali i ograničenja, u daljem planiranju, jer se ne može svaka kuhinja uklopiti u svaku prostoriju. Da li je vaš kuhinjski prostor veliki ili mali, kvadratni ili uzak, otvoren ka stanu ili ne…?

Pitanja je mnogo, ali bez obzira što ne odgovara svaka kuhinja svakoj prostoriji – ipak postoji odgovarajuća kuhinja za svaki prostor!

Najčešći oblici kuhinja su:

Jednoredna kuhinjaDvoredna kuhinjaL kuhinja / kutna kuhinjaU kuhinjaG kuhinjaKuhinja s kuhinjskim otokomKoji tip kuhinje vam odgovara?Kako biste odgovorili na ovo pitanje, pogledajte nešto više o navedenim oblicima kuhinje.

Jednoredna kuhinja – klasičan oblik kuhinjskog namještaja, i uklapa se u svaku prostoriju. Posebno je pogodna za male i uske površine. Jednoredna kuhinja ne bi trebala biti preduga, ali ni kraća od 3 metra, kako bi se mogli smjestiti svi potrebni uređaji. Nedostatak prostora za skladištenje može se nadomjestiti visokim ormarićima.

Dvoredna kuhinja – sastoji se iz dva reda, ili kuhinjska niza, koji se obično nalaze jedan naspram drugog. Kod ovakvog postavljanja treba voditi računa o minimalnoj udaljenosti između suprotnih kuhinjskih elemenata, kako bi se fioke i vrata neometano otvarali. Ovaj oblik kuhinje pogoduje manjim prostorijama, osobito ako su vrata i prozor na užim stranama. Kod ove kuhinje je moguće planirati više prostora za odlaganje, ali je teško izvodljivo integrirati blagovaonicu.

L kuhinja / kutna kuhinja – ima oblik slova L, i jedna je od najčešće korištenih kuhinjskih formi. Savršeno se uklapa u zatvorene ili poluotvorene prostore. Mogućnosti dizajna ovog tipa kuhinje su brojne: može biti pričvršćena na dva zida, ili da jedna strana kuhinje stoji slobodno u prostoriji. Pruža dosta mjesta za odlaganje i skladištenje, kao i dovoljno radnog prostora.

U kuhinja – savršena obiteljska kuhinja, jer nudi prostranu površinu za kuhanje sa više ljudi, kao i dosta mjesta za skladištenje. Pogodna je za veće prostore, najbolje kvadratnog oblika. Nudi brojne mogućnosti dizajniranja, pa se jedna strana može čak koristiti i kao pult ili blagovaonica.

G kuhinja – odlično se uklapa u velike prostorije, i vrlo malo razlikuje od U kuhinje. Dodatni deo, koji ulazi u prostoriju, savršen je za pult ili deo za kuhanje. Prostora za skladištenje je više nego dovoljno u brojnim zidnim elementima.

Kuhinja s otokom – moderan i praktičan trend, koji omogućava čitavoj obitelji da se bavi zajedničkim kuhanjem, bez manjka radnog prostora. Pogodna je za velike prostorije, i treba posebne priključke za vodu i struju.Čim, uz pomoć savjetnika, odlučite koji oblik kuhinje je idealan za vas, možete nastaviti sa planiranjem.

Savjetujemo posjetu nekoj od internet-trgovina, gdje je izbor kuhinjskih elemenata odista širok, uz cijene za svaki džep!

Izvor

Možda vam se svidi

Nadam se da sam ušutkao svoje kritičare, nije lijepo pričati na takav način –
ZVANIČNO JE DISKVALIFIKOVAN: Kristijan se zaletio na njega, obezbjeđenje jedva držalo Golubovića

Morate pročitati