Od 2021. godine ukida se roaming na Balkanu

32

Građani šest država zapadnog Balkana od 1. jula dobit će još niže cijene međusobnog telefonskog saobraćaja.

Za dvije godine troškovi roaminga trebali bi potpuno nestati Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar telekomunikacija, trgovine i turizma prenosi za Dnevni avaz da je sporazum o tome skoro u cijelosti usaglašen i najavljuje njegovo potpisivanje za april u Beogradu.

– Sporazum predviđa da cijene roaming poziva neće prelaziti 0,19 eura po minuti, 0,06 eura po SMS poruci i 0,20 eura po megabajtu za korištenje interneta. Znači, cijene mogu biti samo niže od tih, a nikako više – kaže Ljajić. Upitan obuhvata li ukidanje roaminga i pozive prema Evropskoj uniji i od nje, Ljajić odgovara da je to „priča na nešto dužem štapu“.

– U izjavi podrške Digitalnoj agendi za zapadni Balkan, koja je potpisana u maju prošle godine u Sofiji, istaknuta je i podrška implementaciji plana za olakšavanje smanjenja troškova roaminga između našeg regiona i EU. Međutim, Evropska komisija bila je fokusirana da bude potpisan ovaj sporazum za ukidanje roaminga na zapadnom Balkanu, a kada se to desi, da se onda otvori i pitanje ukidanja rominga između nas i EU.

Do sada nije bilo spremnosti Evropske komisije da udovolji našim zahtjevima da se uredba o ukidanju roaminga EU odnosi i na zemlje koje se nalaze u procesu pridruživanja EU, odnosno na zapadni Balkan. Kada bi se to dogodilo, bila bi to najdirektnija i najopipljivija podrška koju bi mogli osjetiti građani na zapadnom Balkanu – pojašnjavapotpredsjednik Vlade Srbije za Dnevni avaz.

No, dodaje da će građani osjetiti znatne uštede već u ovom prijelaznom razdoblju, a posebno od 2021. godine.

– Potrošači će tada plaćati identične cijene onima koje plaćaju unutar svoje matične mreže. Recimo, pozivi u roamingu iz Crne Gore, BiH i Makedonije prema Srbiji trenutno su 28,5 dinara (0,51 KM), a u prijelaznom periodu neće moći biti viši od 22 dinara po minuti. Iz Albanije, pozivi prema ove četiri zemlje trenutno su oko 150 dinara po minuti. Inače, u Srbiji od ukupnog roaming saobraćaja, 70 posto se odnosi na zapadni Balkan. U BiH čak 40 posto ukupnih telekomunikacionih prihoda čine telefonski i internetski roaming. Zato nije ni čudo što operateri nisu oduševljeni, ali će građani svakako biti na dobitku – kaže Ljajić.

Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija od 2014. godine su krenule u postepeno snižavanje cijena roming usluga. Cijene mobilnog telefonskog saobraćaja između ove četiri zemlje regulirane su sporazumom i tu nije bilo većih iskakanja.

– Pokušaji ove četiri zemlje da privole Evropsku komisiju da se Uredba EU o cijenama roaminga odnosi i na zapadni Balkan nije uspjela, pa smo imali situaciju da su naše cijene poziva u roamingu bile više šest puta, a internet čak 25 puta u odnosu na EU – precizira Ljajić, odgovarajući na pitanje o preskupim pozivima prema EU.