fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Očajnički potez: Vlada RS-a traži novac na dva mjeseca

Vlada Republike Srpske zadužite će se u junu za još 15 miliona KM aukcijom trezorskih zapisa. Aukcija će biti održana na Banjalučkoje berzi 12. juna 2023. godine.

Ono što je veoma neobično kod ove aukcije jeste da je rok dospijeća ovih vrijednosnih papira samo dva mjeseca, izvještava BiznisInfo.ba.

Naime, datum dospijeća, odnosno datum kada Vlada mora vratiti novac koji ovom aukcijom prikupi od investitora – je 11. avgust ove godine.

Trezorski zapisi, za razliku od obveznica, jesu kratkoročnl vrijednosni papiri. No, čak i njihov rok dospijeća najčešće ja šest ili devet mjeseci.

Zaduženje za dva mjeseca krajnje je neobično ali i nepovoljno, jer će Vlada već u avgustu morati tražiti sredstva da vrati ovaj novac koji će očito poslužiti da se premosti teški finansijski period za ovaj entitet.

Također, vjerovatno ne žele ništa riskirati, jer kraći rok isplate znači manji rizik za investitore koji se sve teže odlučuju da posuđuju novac vlastima RS-a.

Podsjetimo da Vlada RS-a 20. juna ide u pokušaj velikog zaduživanja od 210 miliona KM. Riječ je o petogodišnjim obveznicama s datumom dospijeća 22. junom 2028. godine. Kamatna stopa je fiksna 6,1 posto na godišnjem nivou.

O ovom zaduženju se mnogo pričalo zadnjih dana. Vlada RS time pokušava prikupiti novac koji joj je neophodan da servisira ranije zaduženje sa Bečke berze.

No, veliko je pitanje ko će dati taj novac jer komecijalne banke, koje su inače glavni kupci obveznica i trezorskih zapisa, sve teže se odlučuju za ulaganja u vrijednosne papire RS-a.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Sport

Fudbalski klub Sarajevo putem društvenih mreža predstavio je novu domaću garnituru dresova njemačkog proizovđača Adidas u kojoj će nastupati igrači kluba sa Koševa u...