Povežite se sa nama

Magazin

Obavezno baci u smeće plastične kutije od sladoleda, opasno ih je ponovno upotrijebiti

Objavljeno

-

Hm, velika plastična kutija koja nam je ostala nakon što smo pojeli sladoled izgleda baš praktično, zar ne? Još ima i poklopac koji fino prijanja pa je opereš misleći: „Šteta ju je baciti, sigurno će dobro doći za nešto.“ Naravno, ostalo ti je juhe ili nekog drugog jela od ukusnog ručka i – pošto se jelo ne baca – čini se kako bi kutija od sladoleda bila idealna da hranu u nju pospremiš do sutra. A ove su plastične kutije baš zgodne i za zamrzavanje hrane, zar ne? Ribizli, nasjeckani peršin, one dvije punjene paprike koje će dobro doći kad ne stigneš kuhati ručak… Ne, ne i ne! Plastično pakiranje od sladoleda odmah nakon što pojedeš sladoled baci u smeće – jer ponovno korištenje može postati jako opasno!

Stvar je u plastici…  Prazne kutije od sladoleda mogu prenijeti hemikalije na namirnice koje spremamo u njih. U to se ubrajaju hemikalije poput UV-stabilizatora, omekšivača ili supstanci koje se nalaze u plastici te se mogu prenijeti iz plastike na jelo, objašnjavaju stručnjaci. Posebno kad kutije pereš vrućom vodom, stavljaš u njih hranu koja je drukčijeg sastava od sladoleda i može “nagristi” plastiku ili, ako hranu u tim kutijama zagrijavaš u mikrovalnoj pećnici. Proizvođači garantiraju bezbrižno korištenje i konzumaciju sladoleda koji je u kutiji – međutim, kad se isprazni, kutija se mora baciti u smeće. Radije nabavi posebne plastične posude napravljene ciljano od plastike koja je sigurna za čuvanje hrane i koju možeš više puta koristiti.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Magazin

Nedjelju provedite uz film i domaći čips, evo recepta

Objavljeno

-

Od

Jednom kada otvorite vrećicu čipsa zaista je teško zaustaviti se, ali svi dobro znamo koliko je ova grickalica nezdrava.

Zato danas pripremite svoju, zdraviju verziju. Uživajte uz film i opustite se nakon naporne sedmice.

Uzmite nekoliko krompira, papir za pečenje, malo maslinovog ulja, so, bober i začine po želji.

Možete napraviti čips s aromom luka, pa koristite luk i češnjak u prahu, onaj s crvenom paprikom ili mediteranski, s ruzmarinom.

Narežite ga na jako tanke šnite, a najbolje će vam u tome pomoći ribež. Poredajte ga na papir za pečenje, dodajte malo ulja i začine koje ste odabrali. Pecite u pećnici na 200° sve dok ne poprimi zlatnu boju i ne postane hrskav.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Magazin

Jeste li probali “souffle” omlet… Savršen doručak koji nastaje, ali i nestaje u trenu

Objavljeno

-

Od

Odvajanje žumanjaka od bjelanjaka uobičajen je proces u pripremi biskvita za kolače i torte, ali kulinarski stručnjaci savjetuju da isto pokušate napraviti i sa omletom.

Upravo to je, kažu, trik za savršen omlet koji nastaje, ali i nestaje u trenu.

Umutite li žumanjke i bjelanjke odvojeno prije nego što ih spojite u jednu smjesu te ih ispečete na tavi, dobit ćete savršeni omlet kojeg zovu “souffle” omlet.

Tako ispečen omlet možete začiniti sa soli, biberom i drugim začinima ili ga čak začiniti šećerom u prahu, medom i slično. Od sastojaka vam je potrebno pet bjelanjaka, tri žumanjka, dvije kašičice maslaca i začine po želji.

Umutite pet jaja i odvojite bjelanjke od žumanjaka. Mikserom umutite bjelanjke, a u drugoj posudi odvojite samo tri žumanjka i pjenasto ih izmutite.

Pažljivo umiješajte žumanjke u smjesu od bjelanjaka. Zatim smjesu izlijte na zagrijanu tavu i poklopite. Na umjerenoj temperaturi pecite tri minute.

Nakon tri minute ubacite maslac i pecite još tri minute. Začinite omlet začinima po želji i vaš doručak je spreman.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije