Povežite se sa nama

Magazin

Novo istraživanje otkrilo zašto mladi danas kasno sklapaju brak ili ga nikako ne žele

Objavljeno

-

Sve više mladih ljudi danas se kasno odlučuju da sklope brak, a nerijetko se pojave i oni koji tvrde da im taj korak u životu nije bitan i da se neće vjenčati.

Oni koji se ipak odluče na to, ne žele ništa tradicionalno, sve više odbacuju običaje iz vremena svojih roditelja.

Istraživački centar Pew otkriva kako 25 posto mladih tvrdi da nikad neće stupiti u brak, a nekoliko je razloga za to. Prvi i glavni razlog su finansije. Danas sve manje roditelja ima mogućnost finansirati vjenčanje djece, ali u boljoj poziciji nisu ni oni. Zbog malih primanja ne mogu sebi priuštiti velika slavlja. Ljudi također ne žele ulaziti u dugove i kredite koje sa sobom nosi zajednički stan ili kuća.

Kako kažu, učili su na greškama roditelja, pa je još jedan od razloga odbijanja braka upravo razvod. Gledali su kako se roditelji svađaju i koliko je stresno prolaziti kroz period raspada braka, pa strahuju da bi se i njima moglo desiti isto, pogotovo danas kada je broj propalih brakova velik.

U cijeloj priči veliku ulogu igra i sebičnost. Mladi žele prvo shvatiti ko su, kakve želje u životu imaju, a smatraju kako je to nemoguće u dvadesetima. Samim time pomiče se dobna granica u kojoj se stupa u brak. Smatraju da brak nije nešto što se mora učiniti da bi formula idealnog života bila ispunjena.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Magazin

Domaći sirup protiv gripe: Za prevenciju, ozdravljenje i oporavak

Objavljeno

-

Od

Ovaj je pripravak svojevrstan prirodni antibiotik. Posebno je preporučljiv u sezoni gripe – i za prevenciju i za ozdravljenje i za oporavak. Odrasli ga uzimaju ujutro, natašte, po jednu kašiku. Možete ga rastopiti u malo mlake vode i popiti.

Sastojci:

1 čehno bijelog luka

2 kašike meda (najbolje kesten)

2 kašike naribanog đumbira

pola kašičice kajenskog bibera,

pola kašičice cejlonskog cimeta

2 limuna

Priprema:

  1. Iscijedite u teglu limun pa umiješajte sitno nasjeckani bijeli luk, naribani đumbir, kajenski biber i cimet.
  2. Sve sastojke dobro izmiješajte, a na kraju dodajte i med. Miješajte da dobijete jednoličnu smjesu pa je presipajte u čistu staklenku i dobro zatvorite.
  3. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi sljedeća četiri sata pa premjestite u frižider, gdje može stajati najviše pet dana.
Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Magazin

Ovogodišnja ‘Raštikijada’ uz posebne epidemiološke mjere

Objavljeno

-

Od

Osmo izdanje jedinstvene manifestacije “Raštikijada 2020.” održat će se 31. listopada na Agroturizmu Marića gaj u Ružićima kod Gruda, uz posebne epidemiološke mjere.

”Zbog trenutne epidemiološke situacije “Raštikijadu 2020.” nije moguće organizirati kao do sada. Zbog toga smo se odlučili manifestaciju ipak održati, ali uz posebne mjere i u zatvorenom tipu”, potvrdili su Feni organizatori manifestacije.

Istaknuli su kako zbog ograničenog broja osoba neće biti pozvani svi ljubitelji manifestacije.

Istaknuli su kako zbog ograničenog broja osoba neće biti pozvani svi ljubitelji manifestacije.

”Do sada je na manifestaciji sudjelovalo oko trideset natjecatelja, a na ovogodišnje natjecanje ćemo pozvati ograničen broj gostiju i posjetitelja. Nažalost neće dolazit timovi iz susjednih zemalja. Pošto mjere dozvoljavalju samo 100 osoba na otvorenom prostoru, poslat ćemo toliko pozivnica”, pojašnjavaju organizatori.

Inače, manifestacija je spoj natjecanja u pripremi jela od raštike i prezentacije kulture života u Hercegovini, a cilj je da se raštika nakon godina zaborava i zapostavljanja vrati na jelovnike restorana i obiteljske stolove.

Natjecanje se održava u dvije kategorije, prva je tradicionalna hercegovačka raštika koja se skuha s mesom svježim ili suhim, dok su u drugoj kategoriji inovativna jela. Od raštike se mogu raditi predjela, glavna jela, napici te deserti.

Raštikijada je prilika da se na jednom mjestu okupe ljubitelji ovog skoro zaboravljenoga jela te da se razmjene najbolji recepti i iskustva.

Program manifestacije počet će u 14 sati.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije